Harry Grimbergen PA0LQ SK

Hoewel niet onverwacht schrok onze afdeling van het op 8 oktober 2020 overlijden van onze nestor

Harry Grimbergen PAØLQ

Harry was een zeer bekende amateur in de Leidse regio en mocht de respectabele leeftijd van 94 jaar bereiken.

Hij was een goede elektronicus en zijn kennisveld was zeer breed, bijna “van gelijkstroom tot licht”.

Harry zette zich al sinds de oprichting van de VERON afdeling 28 “Leiden” in voor de afdeling en de vereniging. Eind jaren ’50 en begin jaren ’60 was Harry een van de top operators op VHF en UHF, verder was hij een pionier in “schaats mobiele” activiteiten op de twee meter band. Daarnaast zette hij zich lange tijd in voor het verenigingsstation van de VERON, PAØAA, later PI4AA. Een van de klussen “bij AA”, voor de computer z’n intrede had gedaan, was het intypen van de ponsband voor het RTTY bulletin. Regelmatig begon de uitzending voordat Harry klaar was. Geen nood, het begin van de ponsband dat al klaar was ging in de lezer en Harry typte vrolijk door. Ook was Harry lange tijd voorzitter van de Technische Commissie van de VERON en zette al vroeg in de tijd van automatiseren een bestand op met daarin alle “PA Nullen”.

Harry kon met de mooiste opmerkingen uit de hoek komen. Op een afdelingsbijeenkomst ergens in 1973, 1974 had “de spreker” vertraging opgelopen. Geen nood, Hanno Schepp PAØEPS toverde een schema van een 2m voorversterker op het schoolbord. Commentaar van Harry: “Bang & Hannosun, det hollanske Kvalitetsmærke”. Iets dat een VWO scholier van toen zich nu, ruim 45 jaar later, nog steeds herinnert. En in de tijd dat we in Leiden nog een bouwclub hadden waren zijn lessen over de elektronica hobby onvergetelijk. Deze avonden waren altijd op de donderdag en begonnen steevast met een kopje koffie. Harry bracht dan altijd een pak “schijfcondensatoren met een raar diëlektricum” mee. Bedoeld was: stroopwafels! Nooit vergeten we zijn wat merkwaardige benaming voor onderdelen. Zo werd een zekering aangeduid met: een zekering is een zeker ding dat kapot is als de boel verrot is en weigert als de boel afpeigert…. Als je hem opzocht trof je een tot knutselplaats omgebouwde woonkamer aan waar het koperzaagsel op de grond lag. Ja, we hebben veel verloren aan deze uiterst aimabele man.

Namens de bouwclub van de VERON afdeling 28, Leiden

Jos Disselhorst, PA3ACJ

 

Namens de afdeling Leiden

Robert van der Zaal, PA9RZ

 

Namens het HB,

Remy Denker, PAØAGF

Aflasten van de komende bijeenkomst

Met de huidige ontwikkelingen ten aanzien van het virus dat ons land al een acht maanden in z’n grip houdt heeft het bestuur besloten de afdelingsavond van 20 oktober niet door te laten gaan. Zo het er nu naar uitziet is het zeer onwaarschijnlijk dat we in november en december wel bij elkaar komen maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit dus houd onze website in de gaten!
Uw bestuur

In Memoriam Gerard Wesselius PAØWES

In Memoriam

 Gerard Wesselius

 PAØWES

Hoewel Gerard de respectabele leeftijd van 95 jaar mocht bereiken schrokken we van zijn overlijden. Immers, tot enkele maanden voor zijn dood was Gerard nog regelmatig te horen op 144,560MHz, het “Leids Kanaal”, en bezocht hij regelmatig de afdelingsbijeenkomsten.

Gerard is op 21 mei 1925 geboren. Hij was de jongste in een gezin met zeven kinderen. Aanvankelijk woonde het gezin in Leiden-Noord. Later zijn ze verhuisd naar het huis aan de Pesthuislaan. Hier heeft Gerard tot vlak voor zijn dood gewoond. Gerard was getrouwd met Netty en had twee kinderen, Joop en Wilma. De laatste weken verbleef hij in het verzorgingshuis op Willem de Zwijgerlaan 44.

In de tweede wereldoorlog waren de Duitsers op een keer op het terrein aan de Pesthuislaan met zendapparatuur bezig.  Gerard kon dit vanuit het raam van zijn huis zien. Hij heeft toen een bobine van een T-Ford op een antenne aangesloten (een T-Ford bobine bevat een onderbreker en geeft een reeks vonken). Aan de reactie van de Duitsers kon hij duidelijk zien dat de ontvangst ernstig gestoord werd als hij de bobine inschakelde. Gelukkig hebben de Duitsers niet ontdekt waar die storing vandaan kwam.

Al op jonge leeftijd was Gerard bezig met radiotechniek. In de tweede wereldoorlog heeft hij onder andere radio’s gebouwd om naar Radio Oranje te luisteren.

Gerard haalde in 1972 zijn zendmachtiging C (najaarsexamen 1971, zie Electron maart 1972 pagina 117), en in 1973 zijn zendmachtiging A (najaarsexamen 1972, zie Electron februari 1973 pagina 78)

PAØWES werkte een groot deel van zijn leven bij het Marine Elektronisch Bedrijf aan de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest. Van 1969 tot zijn pensionering in 1985 werkte hij in dezelfde afdeling als zijn collega PAØJBB (1969 kwam PAØJBB bij het MEB werken, 1985 ging PAØWES op 60 jarige leeftijd met vut).

Gerard heeft onder andere het onderhoud gedaan aan de AN/ARC-27, een zendontvanger voor de militaire luchtvaartband (225 MHz tot 400 MHz.). Met een simpele ingreep was de eindtrap met een buizen type 2C39 om te bouwen voor gebruik in de 70 cm amateurband. Nadat deze zendontvangers bij dumphandelaar Piet Quakkelstein terecht zijn gekomen, zijn de eindtrappen door veel zendamateurs gebruikt als eindtrap voor ATV op 70 cm.

Gerard heeft ook het onderhoud gedaan aan de boeizenders van onderzeeboten. Als een onderzeeboot niet meer boven water kan komen wordt een boeizender uitgezet, die drijft dan boven de gezonken onderzeeboot. De boeizender zendt een boodschap in morse uit. (”SUBSUNK, SOS”, het nummer van de betreffende onderzeeboot en een lange peilstreep)

Deze boeizenders werden altijd vlak voor vertrek en voorzien van een verse batterij en de juiste code-instelling naar boord gebracht. Het was dus altijd haastwerk. Voor PAØWES was het controleren of het juiste bericht werd uitgezonden niet moeilijk, aangezien hij morsetelegrafie beheerste. Zijn opvolger gebruikte een morseschrijver en moest daarna de papierstrook met strepen teken voor teken vertalen.

De laatste jaren bij het MEB  heeft PAØWES onderhoud gedaan aan zendontvangers van het corps Mariniers.

Gerard was een verwoed zelfbouwer, diverse keren heeft hij op de dag voor de Radioamateur op de zelfbouwtentoonstelling gestaan. Een bekend ontwerp van PAØWES is de WES-antenne voor twee meter. Hij heeft voor diverse amateurs uit onze afdeling een exemplaar van deze antenne gemaakt.

Toen zijn dochter werkte op een vakantiepark in Grand Canaria konden Gerard en zijn vrouw voordelig logeren in een huisje dat op dat moment niet werd verhuurd. Meestal ging er dan ook een zelfgebouwde QRP transceiver mee. Uit die tijd stammen een seinsleutel, gemaakt van een wasknijper en een losse eindtrap met een PL504 en zonder zware voedingstrafo. Het moest allemaal mee als bagage in het vliegtuig. Als tegenprestatie repareerde Gerard onveilige toestanden in de gas en elektrische installatie die hij in het vakantiehuisje aantrof. En ook thuis, zeker na zijn pensionering, is Gerard tot op hoge leeftijd actief gebleven op de amateurbanden.

Hans van den Berg PAØJBB

 

    

 

 

Nieuwsbrief

Er is weer een nieuwe Nieuwsbrief verschenen die u HIER kunt downloaden!

Extra ronde op de zondag!

Nu iedereen aan huis gekluisterd is zijn ook wij benieuwd hoe het met onze radiovrienden is.
Daarom hebben wij besloten om voorlopig op de zondagen tussen 11:30 en 12:30 CET in verband met de Corona crisis een extra ronde in te lassen. De normale ronde is op de vrijdag van 20.00:00 tot 20:30 CET.
We hopen dat zo veel mogelijk OM’s zich zullen inmelden en een bijdrage kunnen leveren.
Kent iemand oudere OM’s die geen email hebben maar het wel leuk vinden om aan de ronde mee te doen, nodig ze dan vooral uit!

We maken gebruik van de Noordwijkse repeater PI2NWK op 430.050 MHz, de repeater luistert zelf met een shift van 1.6 MHz en kan worden geactiveerd met een CTCSS van 88.5 Hz.
Mocht je nu niet weten hoe je je tranceiver ingesteld krijgt, stuur een email naar a28@veron.nl, dan gaan we je proberen te helpen zodat je mee kunt doen met de ronde.

Iedereen heel veel radioactiviteit toegewenst deze periode, blijf gezond en we horen je graag op de vrijdagavond of op de zondag rond het middaguur.

Tot 1 juni voorlopig geen bijeenkomsten

In verband met de huidige ontwikkelingen van de richtlijnen m.b.t. de coronavirusproblematiek zijn er vergaande consequenties voor de activiteiten van de VERON:

Onze afdelingsbijeenkomsten zullen voorlopig niet doorgaan
Het VERON Pinksterkamp zal niet doorgaan.
De N-cursus zal voorlopig niet doorgaan, behalve telefonisch advies of via e-mail
De CW-cursus gaat wel door via PI2NWK

De 4 mei herdenking zal niet doorgaan.

Vergaderingen c.q. bijeenkomsten die tot en met mei gepland zijn gaan niet door. Denk aan

• HB vergaderingen

• WOO/CMZ vergadering

• Het AO

• Commissie vergaderingen

• Afdelingsvergaderingen

• Geplande vossenjachten

• VHF jachten

• Gouden speld uitreikingen.

• Lokale activiteiten

Mogelijk is deze lijst niet helemaal volledig, uiteraard wordt u bij nieuwe ontwikkelingen snel geïnformeerd.

Voorlopig geen N-cursus

Gezien de ernst van de Coronacrisis is er voorlopig ( tot 1 juni) geen N-cursus. Deze N-cursus die thuis gehouden wordt bij Jaap PA7DA aan de grote eettafel, voldoet niet meer aan de richtlijnen uitgegeven door de overheid. Z0 er weer door de overheid toestemming wordt gegeven wordt de N-cursus weer hervat.

Nieuwsbrief voorjaar 2020

Voor geïnteresseerden is er weer een nieuwe Nieuwsbrief te downloaden! Via deze LINK!

Jaaroverzicht VERON afdeling 28, Leiden, 2019

15 januari: Huishoudelijke vergadering.

9-10 februari: PACC bij PD3AR.

19 februari: Lezing over medische aspecten bij onze hobby door PA4PK.

19 maart: Praatje over QRP door PA9RZ.

16 april: Behandeling voorstellen VR.

20 april: Excursie CAMRAS, Westerbork, LoFar, organisator PA7DA, rondleiding door PA3FXB (PI9CAM) en PA3ADU (lezing, Westerbork, LoFar).

11-12 mei: Molenweekeinde, actief vanuit de Zwanburgermolen (Warmond, PD3AR & co).

21 mei: Zelfbouwavond.

18 juni: Lezing over hoe morse te leren door PE1FJN.

20 juni – 9 juli: PB1ØØ!AU vanuit de Oude Sterrewacht in Leiden ter herdenking van 100 jaar Internationale Astronomische Unie.

20 augustus: Lezing over de cilinderdipool door PA1B.

16-18 augustus: Vuurtoren- en lichtschipweekeinde uit de Noordwijkse vuurtoren als PG6N.

14 september: Monumentendag, actief uit de Noordwijkse vuurtoren als PG6N.

24 september: Lezing over minimalistisch /P in de wildernis door PA5NN.

15 oktober: Zelfbouwavond.

18-20 oktober: JOTA, afdelingsleden actief vanuit Sassenheim bij “Tjarda” en Lisse bij de “Kaninefaten”.

19 november: Lezing over vleermuizen en de detectie en tracering daarvan door PD1BAT.

17 december: Kerstmaal, meesterlijk bereid door PAØLMA en PA9LUC.

Wekelijks iedere dinsdagavond de N-Cursus thv. PA7DA met PE0WRH

Nieuwsbrief januari 2019 en Huishoudelijke vergadering

De nieuwe nieuwsbrief met de Agenda voor de Huishoudelijke vergadering is weer te downloaden vanaf deze website! 

Tevens roept het bestuur van afdeling Leiden alle leden op om deze belangrijke bijeenkomst bij te wonen!