Geslaagde Molendag 2019 PB6ZBM

11 mei was het dan zover, na enkele weken voorbereiding stonden we om 8 uur bij de Zwanburgermolen om de antennes op te bouwen. De molenaar had speciaal voor ons het gras gemaaid en het zonnetje scheen er vrolijk op los. Kortom een mooie dag om er samen iets moois van te maken. Nadat de antennes opgezet waren en de sets geïnstalleerd kwam de eerste boot met 10 personen in de 70+ leeftijd aanvaren voor een rondleiding. Deze mannen vertelde ons dat ze het stukje in de krant over de Molendag en de VERON hadden gelezen en nieuwsgierig waren geworden. Belofte maakt ook schuld en voor we achter de set kropen hebben we de molenaar een taart aangeboden namens de crew van PB6ZBM.
Klokslag 10 uur zijn we begonnen met het activeren van de molen en de ene na de andere QSO’s werden gemaakt. Wat opviel is dat er deze dag niet alleen veel zendamateurs kwamen kijken, maar dat ook andere geïnteresseerde de molen kwamen bezoeken. De molenaar liep vol trots rond en in zijn molen genietend van alle aanloop en aandacht. Wij de zendamateurs beleefde een top dag met mooie verbindingen en onderling QSO.
Toen aan het eind van de dag alles was opgeruimd, de kopjes waren afgewassen en we de balans opmaakte, was iedereen het er over eens, dat dit een succes volle dag was geweest waar we met veel trots op terug kunnen kijken. Namens de crew van PB6ZBM willen we Hans de molenaar bedanken voor zijn gastvrijheid en de afspraak voor volgend jaar staat alweer vast.

Open Dag Opleidingsschip Roermond Lemmer

Op zaterdag 11 mei 2019 wordt samen met de KNRM Lemmer, Brandweer Lemmer en het opleidingsschip Roermond (ex. Hr. Ms. Roermond) een Opendag georganiseerd vanaf 10.00 tot 16.00 uur LT. In de radiohut van de Roermond staat opgesteld een HF, VHF en UHF -YAESU transceiver met de VERON clubcall PI4FRM voor het maken en onderhouden van zowel nationale als internationale radioverbindingen. De Zeekadetten en verdere bemanning van het Zeekadettenkorps Lemmer zullen rondleidingen op de Roermond verzorgen.

In de vluchthaven van Lemmer worden verder demonstraties gehouden door de Brandweer Lemmer, KNRM Lemmer en het Zeekadettenkorps Lemmer.

Wil je ook als radio-operator meedoen in de radiohut van de Roermond? Meld je dan even aan bij Jacob PE1OTB (radio-officier Roermond) op het E-mail adres: veronfriesemeren@gmail.com .

Met vriendelijke groet,

Wil Stilma PE1JRA

Excursie ASTRON en CAMRAS

Zaterdag 20 april bezocht een delegatie van VERON afdeling Leiden ASTRON en te kort de bekende Radiotelescoop van Dwingeloo. Het gehele programma werd verzorgd door een oud lid van onze afdeling, Nico Ebbendorf PA3ADU, die een geweldige interessante presentatie gaf over ASTRON en zijn werk aldaar met een rondleiding door het “technische hart”. Na de lunch waren we te gast bij Jan van Muijlwijk PA3FXB in en bij het door CAMRAS beheerde Radiotelescoop aan de heide. Enthousiast gaf hij enkele presentaties met veel verhalen en liet hij ons een “Pulsar” zien en horen. Na een fotomoment verlieten we Dwingeloo om af te reizen naar de WSRT van Westerbork met o.a. de 14 parabolische schotelantennes. Na dit imposante bezoek weer een reis door de mooie provincie Drenthe naar Exloo om zoals Robert PA9RZ beschreef: “”LOFAR”, het eerste station, deel van een radiotelescoop voor lagere frequenties, gekoppeld met ontvangststations over heel Europa, voor frequenties waar “vroeger” de “lage” TV kanalen zaten”. Namens de Leidse delegatie: ”Nico, hartelijk dank om voor ons een zaterdag voor Pasen op te offeren”! Het was een geweldige dag met ook eens stralend mooi weer.

Foto’s zijn gemaakt door Robert van der Zaal PA9RZ  en de groepsfoto door Jan van Muijlwijk PA3FXB en te bezichtigen op Google-foto!

Deelname “International Lighthouse and Lightship Weekend”

Hoewel het beheer van de Noordwijkse vuurtoren gewijzigd gaat worden, is afdeling Leiden voor de volgende jaren verzekerd dat gebruik gemaakt kan worden van dit monument. Ook dit jaar wordt dit jaarlijkse evenement georganiseerd tijdens het derde weekeinde van augustus. Dus opbouw op vrijdagavond 16 augustus en opruimen op zondagmiddag 16.00 uur, 18 augustus. De vuurtoren is dan alleen toegankelijk voor aangemelde leden van de afdeling en de beheerder.

Electro componenten gevraagd

SPAREBOTS voor internationaal scoutingkamp
Voor de komende Haarlem Jamborette deze zomer ben ik op zoek naar veel elektronische componenten. Te denken valt aan weerstanden, condensatoren, IC’s, elco’s,, schakelaars, restjes printplaat, harde draden, maar ook allerlei schakelcomponenten. Het mag van alles door elkaar zijn. De componenten mogen beschadigd of zelfs defect zijn. Het is de bedoeling dat de deelnemende scouts met deze elektro componenten SPAREBOTS kunnen gaan maken. En het resultaat van de SPAREBOTS heeft geen elektronische functie, dan alleen iets leuks.
Op de bijgevoegde foto’s zijn enkele voorbeelden. 
Heeft u bijvoorbeeld oude, niet meer te gebruiken elektronische onderdelen? Of weet u iemands anders die dat heeft? Dan houd ik mij graag aanbevolen die spullen op te kunnen mogen halen. Inmiddels heb ik van een afdeling lid al een tas met componenten gekregen. Maar aan 1 tas heb ik niet genoeg om 4000 scouts te kunnen vermaken.

Loek PA9LUC via het webformulier

23 maart de 38e Bergheimer Amateurfunk Flohmarkt

23 maart de 38e Bergheimer Amateurfunk Flohmarkt
De 38e amateur-radiomarkt van Bergheim “der Treffpunkt im Westen” opent weer haar deuren op 23 maart. Op meer dan 2500 m2 zal iedereen vinden waar hij naar op zoek is.
Een exposantenlijst en het lezingenprogramma zijn te vinden op onze website.
Bestel uw ticket nu online! Meer informatie op onze website.
Voor degenen die nog iets te verkopen hebben, zijn een paar tafels beschikbaar. U vindt ook alle verdere informatie op onze website.
https://flohmarkt.ov-g20.de
73 de Bergheimer Amateurfunk Flohmarktteam

Geslaagde PACC 2019

Op zaterdag 12-01-2019 zijn we begonnen met het opbouwen van de eerst mast waar de antenne in komt voor de 160 meter band. Alex (PA3DGO), Hennie (PA0LMA) Loek (PA9LUC) en Adrie (PD3AR) waren deze regenachtige dag paraat, om uit te zoeken hoe deze mast werkte en waar we hem het beste konden neer zetten. Wonder boven wonder en redelijk nat stond de mast binnen een uur, zelfs de katrol om de antenne in te hijsen werd niet vergeten. Zo is er een start gemaakt naar een mooi PACC-weekend en hopen we het weekend voor de PACC alles draaiend te hebben.

Zaterdag 19-01-2019 was de dag dat de volgende mast opgebouwd zou worden. Waarom zo vroeg zult u denken, gewoon de vorst die haar intrede in Nederland doet. Maar voor dat de mast stond werden we verast door de XYL van Alex met een heerlijke appeltaart zonder rozijnen. Nu konden we hard aan de slag, met z’n drieën dit keer stond de mast binnen een het uur.   (Wat ervaring niet kan doen) Na een wel verdiend tweede bakkie “pleur” werd besloten om de antenne voor de 160 meterband alvast te plaatsen en aan te sluiten. Toen dit gelukt en getest was zijn we met een goed gevoel naar huis gegaan. Volgende week gaan we weer verder, dan wordt de antenne voor de 80 meterband en de antenne voor de 10 en 15 meterband geplaatst.

We schrijven weer een week later, 26-01-2019. Deze dag zouden we de antenne voor 80 meter en de zelfbouw antenne voor 40 meter van PA0LMA gaan ophangen. Klokslag 10 uur, na het wekelijkse bakkie koffie zijn we naar buiten gegaan. Het was Alex die de katrol aan de staander van de barg vast kreeg, zodoende konden we onszelf het een stuk makkelijker maken. Hennie heeft in Noordwijk nog even snel een mastje gehaald, zodoende kon de antenne voor de 40 meterband ook afgespannen worden.  Ondertussen was Eric-Jan PA1EJ gearriveerd en hij nam het soldeerwerk van de coaxkabels en de voetpedalen voor zijn rekening. Dit keer hielden Henny en Alex zich bezig met de antenne voor de 40 meterband, Loek en Adrie deden hetzelfde voor de 80 meterband. Al snel bleek alles mee te zitten en om 12.30 uur hing alles, inclusief de GPA voor de 10 en 15 meter (Deze stond). Zelfs onze Ben PA2BEN kon het niet nalaten om alvast zijn steentje bij te dragen en hij kwam alvast het e.e.a. brengen. Voldaan en met een hoop plezier hebben wij deze dag weer opgebouwd en afgesproken dat we van de week en volgende week zaterdag alles gaan testen en inrichten. 

Op 2 februari was het, het laatste weekend voor de PACC en vandaag werd benut om de shack in te richten. In alle vroegte werden we verast door Markus (PE2HOY) met gebak en vlaai. Na deze gezellige opstart zijn we de shack in gedoken om alles klaar te zetten en het e.e.a. te testen. Stop 5 mannen met 5 meningen in 1 shack en het zijn net vrouwen, alleen het eindresultaat is anders. Na ruim 2 uur stond alles en ook alles was getest, dit alles onder toezicht van onze senior Piet (PD2O). Zelf Jaap (PA7DA) kon nog mooie plaatjes schieten met zijn drone ondanks de regen. Voor nu eind goed al goed. Volgende week verzamelen we om 11 uur om dan onder genot van een bakkie en wat lekkers toe te werken naar een supergezellig weekend.

9 februari rond de klok van half 11 druppelde de crew van PI4LDN binnen op het QTH. Eerst een bakkie met een stuk vlaai en daarna de laatste aanpassingen/voorbereidingen. Zo werd het mastje voor de 40 meter antenne vastgezet en de coax van de 160 meter antenne vervangen. Ondertussen werden de pc’s opgestart en de log programmaatjes geïnstalleerd. Om half 1 werd er nog even stevig geluncht zelfs met heerlijke Kattukse seekaekke van Alex (PA3DGO), om vervolgens onze posities in te nemen. Na een wat onwennig begin had Ben (PA2BEN) de smaak te pakken en op de 40 meter werden al snel de eerste verbindingen gemaakt.

Zo was het onze Jaap (PA7DA) die zich deze shift uit mocht leven op de 20 meter band. Alleen hier vielen de condities wat tegen of zou het komen dat Jaap nog in de FT8 modes stond. Hennie (PA0LMA) draaide ondertussen lekker op de 80 meterband. Ook diverse toeschouwers kwamen op locatie kijken en onze senior Piet (PD2O) vermaakte zich best. Na een paar uur werd er ook besloten dat er gewisseld werd en nu mochten Adrie (PD3AR), Alex en Loek (PA9LUC) hun kunsten vertonen. De avond deed langzaam zijn intrede en ook voor de inwendige mens moest gezorgd worden. Na de soep van vanmiddag werd er besloten om zelf maar shoarma te maken. En alsof hij het rook, stipt op tijd kwam Eric-Jan (PA1EJ) ons helpen met eten. Langzaam werd het rustiger en bleven er 5 operators over. Buiten Hennie, Alex, Loek en Adrie, was nu ook Rob (PA3RG) gearriveerd om met ons de nacht door te brengen. De 20 meter hebben we deze avond even gelaten voor wat het was, maar de 160 meter was echt leuk werken. Hennie heeft zich daar uitgeleefd op de cw en de overige operators op de andere banden. Vooral Rob waarvoor het de eerste keer was dat hij een contest draaide had het prima naar zijn zin. Toen het om 3 uur wel erg stil werd hebben we dan ook wijs besloten om een paar uurtjes te gaan slapen. Na het nuttige van een kindercola werd er afgesproken dat we om 8 uur weer zouden gaan starten. Ook de zondag morgen zijn er nog diverse leuke overzeese verbindingen gemaakt, vooral de 80 meterband was open. Voordat we het wisten was het dan ook 13 uur en was de tijd voorbij. Wat we nog wel willen vermelden is, dat de verbinding met Marcus (PE1HOY) ook is gelukt ondanks we dit meer niet hadden verwacht. In totaal hebben we meer dan 650 stations gewerkt, zodra dit allemaal verwerkt is zullen we dit ook melden. Na het opruimen van de diverse spullen zijn we ieder ons eigen weg weer gegaan. Alleen de evaluatie en het opruimen van de masten moeten we binnenkort nog even doen, maar dit zal ook goed komen. Ik denk dat ik niets te veel zeg en namens Ben, Hennie, Jaap, Adrie, Alex, Loek, Rob, Eric-Jan, Markus en Piet. Iedereen bedankt voor de inzet, hoe klein of groot ook en tot volgend jaar

PB1ØØIAU?

Onlangs zocht Jan Budding PA1UN contact met de VERON Afdeling Leiden met een wel heel leuk verzoek. Jan en zijn maatje Wim van Aard PA3AJI zijn al jaren als amateurastronomen verbonden aan de amateur sterrenwacht Tivoli (voorheen Simon Stevin), tegenwoordig in Oudenbosch, en vierden onlangs met het speciale evenementenstation PA75STAR het 75-jarig jubileum van astronomie in West-Brabant.

Jan kwam met het verzoek om als afdeling bij de Oude Sterrewacht van Leiden een amateurstation op te zetten ter viering van het 100 jarig jubileum van de International Astronomy Union. De IAU is op 28 juli 1919 in Leiden opgericht dus als er één plek in aanmerking komt voor een bijzonder station dan is het daar wel. Vanaf Tivoli brengen zij PA1ØØIAU in de lucht, vermoedelijk in mei.

Onlangs, tijdens een overleg met de beheerder van de Oude Sterrewacht, kwam naar voren dat aldaar een “midzomerweekeinde” wordt gehouden, en wel van 21 t/m 23 juni. Ons station zou dan het bezoekerscentrum kunnen gebruiken om van aldaar de Oude Sterrewacht via onze hobby te kunnen promoten en geïnteresseerde bezoekers met onze hobby kennis te laten maken. Er werd voorgesteld om ook de weekenden rond Midzomer actief te zijn. Onze roepnaam zal dan PB1ØØIAU. Jan hoopt dat in juli vanaf CAMRAS een derde station in de lucht gaat komen, PC1ØØIAU.

Wat hebben we nodig? We zijn enigszins beperkt in wat we aan antennes kwijt kunnen maar voor HF is er wat te regelen en misschien wat simpels voor 2m en 70cm? Dit afhankelijk van eventuele toegang tot ruimtes met een balkon. De afdeling heeft een mooie HF set dus dat is geen probleem. De speciale roepnaam is ook te regelen. Het gaat vooral om MENSEN! Om mee te denken, een station op te bouwen en om het in de lucht te brengen.

Wie o Wie?
Aanmelden bij het bestuur via a28@veron.nl

73 de Robert PA9RZ

Antenne-meetdag 2019 Meppel

Afdeling A32 organiseert in 2019 weer een Antenne-Meetdag. In het licht van “meten is weten” organiseert A32 deze dag op zaterdag 11 mei 2019. De metingen worden, zoals reeds vele jaren, gehouden bij wegrestaurant De Lichtmis aan de A28 afslag 22.

Antenne-meetdag, hoe en waar gaan we deze metingen voor u verrichten?
De metingen worden, zoals reeds vele jaren, gehouden bij wegrestaurant De Lichtmis. In het weiland tegenover het restaurant wordt door de ‘Antennemeetgroep’ weer een antenne-meetstand ingericht. Bronantennes staan op 400 meter afstand van de meetstand. Waardoor een homogeen meetveld ontstaat en eventuele reflecties te niet gedaan. Onze nauwkeurig bestuurbare eigenbouw-rotor , die voorzien is van een krachtige stappen-motor, draait de antennes. Om een nauwkeurige aanwijzing van de openingshoek te meten. De spectrumanalyser meet versterking, voor-achterverhouding en staandegolf van de aangeboden antenne. U krijgt natuurlijk een volledige uitdraai van de meting, zodat u deze thuis nog eens rustig kunt nalezen. Het hoeft niet beslist een eigenbouw antenne te zijn wat u laat meten. Nieuwsgierig of de opgegeven fabrieksspecificatie van u antenne klopt? Geef u dan op voor de antenne-meetdag.

Aanmelden antenne-meetdag.
Wilt u iets laten meten? U kunt zich tot uiterlijk 1 mei 2019 opgeven via a32@veron.nl of pe1rqy@veron.nl.

Ook als U niets te meten heeft bent U van harte welkom. Het is altijd een zeer leerzame en ook gezellige dag. Bij onvoldoende deelnemers gaan de metingen niet door. Graag tot ziens op deze bijzondere dag.

Routebeschrijving.
U vindt Restaurant De Lichtmis langs de A28 bij afslag 22. De organisatie hoopt u te mogen verwelkomen op 11 mei!

YOTA 2019 Bulgarije

Onlangs is bekend geworden dat het YOTA evenement in Bulgarije plaats gaat vinden, dit is jouw kans om mee te gaan. Tijdens de 6 dagen dat je daar bent komen verschillende onderwerpen aan bod zoals het “train the trainer” programma, excursies, een culturele avond en kit building. Je gaat met een team uit Nederland gezamenlijk naar Bulgarije waar je kennis zult maken met de organisatie en de andere deelnemers. Het zal een intensieve week worden met late avonden en vroege ochtenden en een geweldige sfeer. De YOTA zal van 11 Augustus tot 17 Augustus plaats vinden. Voor dit uitgebreide evenement word alleen een vergoeding van 25 euro gevraagd, de reiskosten naar Bulgarije en terug moet je zelf betalen. 

Als teamleider vragen we dat je:
-Tussen de 20 en 30 jaar oud bent
-Een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebt
-Eerdere YOTA ervaring is een pre
-Na het YOTA evenement deelneemt aan het “train the trainer” programma
-Lid van de VERON

Als deelnemer vragen we dat je:
– Tussen de 15 en 25 jaar oud bent
– Niet eerder deelgenomen hebben aan een YOTA zomer evenement
– Geïnteresseerd in het leren van organisatorische skills
– Na het YOTA evenement deelneemt aan het “train the trainer” programma
-Lid van de VERON

Wat is het Train the trainer programma?
Het is een initiatief van de IARU om jeugd programma’s en activiteiten te promoten. Ze doen dit door bijvoorbeeld tijdens de YOTA deelnemers kennis en ervaringen te laten delen, en bij aankomst in eigen land is het dan ook de bedoeling dat je deel uit gaan maken van een jeugd netwerk. In Nederland kun je bijvoorbeeld steun vinden bij de jeugd en jongeren commissie om alles wat je geleerd hebt in de praktijk te brengen. Het komt neer op het idee dat als we meer organiseren voor de jeugd zijn we zichtbaarder ook voor niet zendamateurs, en word het voor iedereen een beetje leuker, interessanter en natuurlijk gezelliger.

Enthousiast geworden? stuur dan je contact gegevens met een motivatie naar: bartvdv4@gmail.com Je hebt tot 28 Februari om je aan te melden. Voor vragen kun je ook mailen naar het aanmeld adres.

Bart van der Veer PD2BRT