Electro componenten gevraagd

SPAREBOTS voor internationaal scoutingkamp
Voor de komende Haarlem Jamborette deze zomer ben ik op zoek naar veel elektronische componenten. Te denken valt aan weerstanden, condensatoren, IC’s, elco’s,, schakelaars, restjes printplaat, harde draden, maar ook allerlei schakelcomponenten. Het mag van alles door elkaar zijn. De componenten mogen beschadigd of zelfs defect zijn. Het is de bedoeling dat de deelnemende scouts met deze elektro componenten SPAREBOTS kunnen gaan maken. En het resultaat van de SPAREBOTS heeft geen elektronische functie, dan alleen iets leuks.
Op de bijgevoegde foto’s zijn enkele voorbeelden. 
Heeft u bijvoorbeeld oude, niet meer te gebruiken elektronische onderdelen? Of weet u iemands anders die dat heeft? Dan houd ik mij graag aanbevolen die spullen op te kunnen mogen halen. Inmiddels heb ik van een afdeling lid al een tas met componenten gekregen. Maar aan 1 tas heb ik niet genoeg om 4000 scouts te kunnen vermaken.

Loek PA9LUC via het webformulier

23 maart de 38e Bergheimer Amateurfunk Flohmarkt

23 maart de 38e Bergheimer Amateurfunk Flohmarkt
De 38e amateur-radiomarkt van Bergheim “der Treffpunkt im Westen” opent weer haar deuren op 23 maart. Op meer dan 2500 m2 zal iedereen vinden waar hij naar op zoek is.
Een exposantenlijst en het lezingenprogramma zijn te vinden op onze website.
Bestel uw ticket nu online! Meer informatie op onze website.
Voor degenen die nog iets te verkopen hebben, zijn een paar tafels beschikbaar. U vindt ook alle verdere informatie op onze website.
https://flohmarkt.ov-g20.de
73 de Bergheimer Amateurfunk Flohmarktteam

Geslaagde PACC 2019

Op zaterdag 12-01-2019 zijn we begonnen met het opbouwen van de eerst mast waar de antenne in komt voor de 160 meter band. Alex (PA3DGO), Hennie (PA0LMA) Loek (PA9LUC) en Adrie (PD3AR) waren deze regenachtige dag paraat, om uit te zoeken hoe deze mast werkte en waar we hem het beste konden neer zetten. Wonder boven wonder en redelijk nat stond de mast binnen een uur, zelfs de katrol om de antenne in te hijsen werd niet vergeten. Zo is er een start gemaakt naar een mooi PACC-weekend en hopen we het weekend voor de PACC alles draaiend te hebben.

Zaterdag 19-01-2019 was de dag dat de volgende mast opgebouwd zou worden. Waarom zo vroeg zult u denken, gewoon de vorst die haar intrede in Nederland doet. Maar voor dat de mast stond werden we verast door de XYL van Alex met een heerlijke appeltaart zonder rozijnen. Nu konden we hard aan de slag, met z’n drieën dit keer stond de mast binnen een het uur.   (Wat ervaring niet kan doen) Na een wel verdiend tweede bakkie “pleur” werd besloten om de antenne voor de 160 meterband alvast te plaatsen en aan te sluiten. Toen dit gelukt en getest was zijn we met een goed gevoel naar huis gegaan. Volgende week gaan we weer verder, dan wordt de antenne voor de 80 meterband en de antenne voor de 10 en 15 meterband geplaatst.

We schrijven weer een week later, 26-01-2019. Deze dag zouden we de antenne voor 80 meter en de zelfbouw antenne voor 40 meter van PA0LMA gaan ophangen. Klokslag 10 uur, na het wekelijkse bakkie koffie zijn we naar buiten gegaan. Het was Alex die de katrol aan de staander van de barg vast kreeg, zodoende konden we onszelf het een stuk makkelijker maken. Hennie heeft in Noordwijk nog even snel een mastje gehaald, zodoende kon de antenne voor de 40 meterband ook afgespannen worden.  Ondertussen was Eric-Jan PA1EJ gearriveerd en hij nam het soldeerwerk van de coaxkabels en de voetpedalen voor zijn rekening. Dit keer hielden Henny en Alex zich bezig met de antenne voor de 40 meterband, Loek en Adrie deden hetzelfde voor de 80 meterband. Al snel bleek alles mee te zitten en om 12.30 uur hing alles, inclusief de GPA voor de 10 en 15 meter (Deze stond). Zelfs onze Ben PA2BEN kon het niet nalaten om alvast zijn steentje bij te dragen en hij kwam alvast het e.e.a. brengen. Voldaan en met een hoop plezier hebben wij deze dag weer opgebouwd en afgesproken dat we van de week en volgende week zaterdag alles gaan testen en inrichten. 

Op 2 februari was het, het laatste weekend voor de PACC en vandaag werd benut om de shack in te richten. In alle vroegte werden we verast door Markus (PE2HOY) met gebak en vlaai. Na deze gezellige opstart zijn we de shack in gedoken om alles klaar te zetten en het e.e.a. te testen. Stop 5 mannen met 5 meningen in 1 shack en het zijn net vrouwen, alleen het eindresultaat is anders. Na ruim 2 uur stond alles en ook alles was getest, dit alles onder toezicht van onze senior Piet (PD2O). Zelf Jaap (PA7DA) kon nog mooie plaatjes schieten met zijn drone ondanks de regen. Voor nu eind goed al goed. Volgende week verzamelen we om 11 uur om dan onder genot van een bakkie en wat lekkers toe te werken naar een supergezellig weekend.

9 februari rond de klok van half 11 druppelde de crew van PI4LDN binnen op het QTH. Eerst een bakkie met een stuk vlaai en daarna de laatste aanpassingen/voorbereidingen. Zo werd het mastje voor de 40 meter antenne vastgezet en de coax van de 160 meter antenne vervangen. Ondertussen werden de pc’s opgestart en de log programmaatjes geïnstalleerd. Om half 1 werd er nog even stevig geluncht zelfs met heerlijke Kattukse seekaekke van Alex (PA3DGO), om vervolgens onze posities in te nemen. Na een wat onwennig begin had Ben (PA2BEN) de smaak te pakken en op de 40 meter werden al snel de eerste verbindingen gemaakt.

Zo was het onze Jaap (PA7DA) die zich deze shift uit mocht leven op de 20 meter band. Alleen hier vielen de condities wat tegen of zou het komen dat Jaap nog in de FT8 modes stond. Hennie (PA0LMA) draaide ondertussen lekker op de 80 meterband. Ook diverse toeschouwers kwamen op locatie kijken en onze senior Piet (PD2O) vermaakte zich best. Na een paar uur werd er ook besloten dat er gewisseld werd en nu mochten Adrie (PD3AR), Alex en Loek (PA9LUC) hun kunsten vertonen. De avond deed langzaam zijn intrede en ook voor de inwendige mens moest gezorgd worden. Na de soep van vanmiddag werd er besloten om zelf maar shoarma te maken. En alsof hij het rook, stipt op tijd kwam Eric-Jan (PA1EJ) ons helpen met eten. Langzaam werd het rustiger en bleven er 5 operators over. Buiten Hennie, Alex, Loek en Adrie, was nu ook Rob (PA3RG) gearriveerd om met ons de nacht door te brengen. De 20 meter hebben we deze avond even gelaten voor wat het was, maar de 160 meter was echt leuk werken. Hennie heeft zich daar uitgeleefd op de cw en de overige operators op de andere banden. Vooral Rob waarvoor het de eerste keer was dat hij een contest draaide had het prima naar zijn zin. Toen het om 3 uur wel erg stil werd hebben we dan ook wijs besloten om een paar uurtjes te gaan slapen. Na het nuttige van een kindercola werd er afgesproken dat we om 8 uur weer zouden gaan starten. Ook de zondag morgen zijn er nog diverse leuke overzeese verbindingen gemaakt, vooral de 80 meterband was open. Voordat we het wisten was het dan ook 13 uur en was de tijd voorbij. Wat we nog wel willen vermelden is, dat de verbinding met Marcus (PE1HOY) ook is gelukt ondanks we dit meer niet hadden verwacht. In totaal hebben we meer dan 650 stations gewerkt, zodra dit allemaal verwerkt is zullen we dit ook melden. Na het opruimen van de diverse spullen zijn we ieder ons eigen weg weer gegaan. Alleen de evaluatie en het opruimen van de masten moeten we binnenkort nog even doen, maar dit zal ook goed komen. Ik denk dat ik niets te veel zeg en namens Ben, Hennie, Jaap, Adrie, Alex, Loek, Rob, Eric-Jan, Markus en Piet. Iedereen bedankt voor de inzet, hoe klein of groot ook en tot volgend jaar

PB1ØØIAU?

Onlangs zocht Jan Budding PA1UN contact met de VERON Afdeling Leiden met een wel heel leuk verzoek. Jan en zijn maatje Wim van Aard PA3AJI zijn al jaren als amateurastronomen verbonden aan de amateur sterrenwacht Tivoli (voorheen Simon Stevin), tegenwoordig in Oudenbosch, en vierden onlangs met het speciale evenementenstation PA75STAR het 75-jarig jubileum van astronomie in West-Brabant.

Jan kwam met het verzoek om als afdeling bij de Oude Sterrewacht van Leiden een amateurstation op te zetten ter viering van het 100 jarig jubileum van de International Astronomy Union. De IAU is op 28 juli 1919 in Leiden opgericht dus als er één plek in aanmerking komt voor een bijzonder station dan is het daar wel. Vanaf Tivoli brengen zij PA1ØØIAU in de lucht, vermoedelijk in mei.

Onlangs, tijdens een overleg met de beheerder van de Oude Sterrewacht, kwam naar voren dat aldaar een “midzomerweekeinde” wordt gehouden, en wel van 21 t/m 23 juni. Ons station zou dan het bezoekerscentrum kunnen gebruiken om van aldaar de Oude Sterrewacht via onze hobby te kunnen promoten en geïnteresseerde bezoekers met onze hobby kennis te laten maken. Er werd voorgesteld om ook de weekenden rond Midzomer actief te zijn. Onze roepnaam zal dan PB1ØØIAU. Jan hoopt dat in juli vanaf CAMRAS een derde station in de lucht gaat komen, PC1ØØIAU.

Wat hebben we nodig? We zijn enigszins beperkt in wat we aan antennes kwijt kunnen maar voor HF is er wat te regelen en misschien wat simpels voor 2m en 70cm? Dit afhankelijk van eventuele toegang tot ruimtes met een balkon. De afdeling heeft een mooie HF set dus dat is geen probleem. De speciale roepnaam is ook te regelen. Het gaat vooral om MENSEN! Om mee te denken, een station op te bouwen en om het in de lucht te brengen.

Wie o Wie?
Aanmelden bij het bestuur via a28@veron.nl

73 de Robert PA9RZ

Antenne-meetdag 2019 Meppel

Afdeling A32 organiseert in 2019 weer een Antenne-Meetdag. In het licht van “meten is weten” organiseert A32 deze dag op zaterdag 11 mei 2019. De metingen worden, zoals reeds vele jaren, gehouden bij wegrestaurant De Lichtmis aan de A28 afslag 22.

Antenne-meetdag, hoe en waar gaan we deze metingen voor u verrichten?
De metingen worden, zoals reeds vele jaren, gehouden bij wegrestaurant De Lichtmis. In het weiland tegenover het restaurant wordt door de ‘Antennemeetgroep’ weer een antenne-meetstand ingericht. Bronantennes staan op 400 meter afstand van de meetstand. Waardoor een homogeen meetveld ontstaat en eventuele reflecties te niet gedaan. Onze nauwkeurig bestuurbare eigenbouw-rotor , die voorzien is van een krachtige stappen-motor, draait de antennes. Om een nauwkeurige aanwijzing van de openingshoek te meten. De spectrumanalyser meet versterking, voor-achterverhouding en staandegolf van de aangeboden antenne. U krijgt natuurlijk een volledige uitdraai van de meting, zodat u deze thuis nog eens rustig kunt nalezen. Het hoeft niet beslist een eigenbouw antenne te zijn wat u laat meten. Nieuwsgierig of de opgegeven fabrieksspecificatie van u antenne klopt? Geef u dan op voor de antenne-meetdag.

Aanmelden antenne-meetdag.
Wilt u iets laten meten? U kunt zich tot uiterlijk 1 mei 2019 opgeven via a32@veron.nl of pe1rqy@veron.nl.

Ook als U niets te meten heeft bent U van harte welkom. Het is altijd een zeer leerzame en ook gezellige dag. Bij onvoldoende deelnemers gaan de metingen niet door. Graag tot ziens op deze bijzondere dag.

Routebeschrijving.
U vindt Restaurant De Lichtmis langs de A28 bij afslag 22. De organisatie hoopt u te mogen verwelkomen op 11 mei!

YOTA 2019 Bulgarije

Onlangs is bekend geworden dat het YOTA evenement in Bulgarije plaats gaat vinden, dit is jouw kans om mee te gaan. Tijdens de 6 dagen dat je daar bent komen verschillende onderwerpen aan bod zoals het “train the trainer” programma, excursies, een culturele avond en kit building. Je gaat met een team uit Nederland gezamenlijk naar Bulgarije waar je kennis zult maken met de organisatie en de andere deelnemers. Het zal een intensieve week worden met late avonden en vroege ochtenden en een geweldige sfeer. De YOTA zal van 11 Augustus tot 17 Augustus plaats vinden. Voor dit uitgebreide evenement word alleen een vergoeding van 25 euro gevraagd, de reiskosten naar Bulgarije en terug moet je zelf betalen. 

Als teamleider vragen we dat je:
-Tussen de 20 en 30 jaar oud bent
-Een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebt
-Eerdere YOTA ervaring is een pre
-Na het YOTA evenement deelneemt aan het “train the trainer” programma
-Lid van de VERON

Als deelnemer vragen we dat je:
– Tussen de 15 en 25 jaar oud bent
– Niet eerder deelgenomen hebben aan een YOTA zomer evenement
– Geïnteresseerd in het leren van organisatorische skills
– Na het YOTA evenement deelneemt aan het “train the trainer” programma
-Lid van de VERON

Wat is het Train the trainer programma?
Het is een initiatief van de IARU om jeugd programma’s en activiteiten te promoten. Ze doen dit door bijvoorbeeld tijdens de YOTA deelnemers kennis en ervaringen te laten delen, en bij aankomst in eigen land is het dan ook de bedoeling dat je deel uit gaan maken van een jeugd netwerk. In Nederland kun je bijvoorbeeld steun vinden bij de jeugd en jongeren commissie om alles wat je geleerd hebt in de praktijk te brengen. Het komt neer op het idee dat als we meer organiseren voor de jeugd zijn we zichtbaarder ook voor niet zendamateurs, en word het voor iedereen een beetje leuker, interessanter en natuurlijk gezelliger.

Enthousiast geworden? stuur dan je contact gegevens met een motivatie naar: bartvdv4@gmail.com Je hebt tot 28 Februari om je aan te melden. Voor vragen kun je ook mailen naar het aanmeld adres.

Bart van der Veer PD2BRT

Tafeltjesverkoop VRZA Kagerland

Donderdagavond 31 januari is er bij de afdeling Kagerland in Sassenheim een tafeltjes verkoop.
Er is rond 20.00 uur gelegenheid om daar iets leuks aan te schaffen voor een amateurprijsje
Misschien wil je hier melding van maken op de website van de afdeling.
Hierbij een linkje naar de facebook pagina van Kagerland

Elektronica Vlooienmarkt 23 februari 2019 MFC Aperloo ’t Harde

Zaterdag 23 februari 2019 organiseert de afdeling Noord-Oost Veluwe van de VERON voor de 23ste keer haar Elektronica Vlooienmarkt in de grote sporthal van MFC Aperloo ’t Harde. Daar zal ruim 220 meter aan kramen opgesteld staan.

Op deze gezellige Elektronica Vlooienmarkt zijn  nieuwe of gebruikte spullen te koop door de standhouders. Deze komen uit Nederland, Duitsland en België. Er is een groot aanbod van spullen die op de een of andere manier met elektronica te maken hebben.

Ook voor radiohobbyisten zijn er allerlei spullen te koop. Variërend van antennes, kabels, meetapparatuur en voedingen tot allerlei transceivers en porto`s. Maar natuurlijk is de zelfbouwende elektronicahobbyist niet vergeten door het grote aanbod van losse onderdelen en (sloop)apparaten. Zo zijn er voor de computerliefhebbers computers, laptops, componenten en accessoires verkrijgbaar. Ook op het gebied van Arduino en raspberry pi is er voldoende te vinden. Dat vaak voor zeer gunstige prijzen. Ook zijn er allerlei soorten led-verlichting , led-strips, zaklantaarns, telefoonladers, opbergsystemen, opbergkratten, gereedschap en vele andere zaken te koop.

Dus mocht u op zoek zijn naar een moeilijk verkrijgbaar onderdeel, verzamelt u oude radio’s, oude legerapparatuur, bent u een computeraar, of wat dan ook op het gebied van elektronica? Kom dan zaterdag 23 februari 2019 naar deze gezellige Radiomarkt.

De markt is 23 februari 2019 in het MultiFunctioneel Centrum “M.F.C Aperloo” Stadsweg 27 ’t Harde.
De markt begint om 09.00 uur en duurt tot 15.00 uur en de entree bedraagt 3 Euro. Er is voldoende gratis parkeerruimte .

Voor het laatste nieuws en informatie : www.pi4nov.nl