21 november Friese 11 stedencontest

De VERON afdeling A-14 Friesland-Noord nodigt iedereen van harte uit mee te doen aan de 37e Friese 11 steden-contest.

Ook dit jaar zullen velen zich weer inspannen om alle plaatsen te bezetten. De datum van deze contest is zondag 21 november 2021.
Vorig jaar ging het al beter op de 2 meterband door het gebruik van richt antennes, zodat we dit ook nu weer aanbevelen. Een (laag opgestelde) verticale rondstraler heeft meestal niet voldoende bereik voor een groot deel van Nederland. Met 2 meterband richtantennes zal de contest positief beïnvloed worden. Vorig jaar was de belangstelling flink toegenomen. We hopen elkaar ook nu weer aan te treffen. Aan het enthousiasme zal het niet liggen, dat is ieder jaar geweldig en daar is de organisatie heel erg blij mee.
In het reglement staat de wedstrijd omschreven, lees deze nog eens goed door. Heb je vragen? Mail gerust met de organisatie maar lees ook eerst de FAQ’s op de site www.pi4lwd.nl.
Contact en overleg voor de bezetting van steden via pe1cda@veron.nl a.u.b.

Namens de organisatie een goede contest gewenst!

Tom PA2IP en Peter PE1CDA.

Geslaagd ILLW weekeinde in Noordwijk

De leden van de regionale VERON-afdeling waren afgelopen weekeinde actief tijdens het “International Lighthouse and Lightship Weekend” met de bijzonder roepletters PI75LDN/L vanwege haar 75 jarig jubileum. Naast de 66 QSO’s gemaakt op 2 meter, waren de 288 verbindingen die op de HF-banden geslaagd met amateurs en vuurtorens/lichtschepen binnen bijna alle Europese landen en heel vaak met stations binnen alle werelddelen, behalve Antarctica. Uitschieters waren de stations aan de westkust van Canada en de VS, stations in Zuid America, Japan, Midden Oosten, en rond de datumgrens met Samoa en Hawaii met afstanden van ver over de 16000 Km.
Met dank aan stichting Kurt Carlsen voor de medewerking en natuurlijk onze vrijwilligers Hennie PA0LMA, Lex PA1DRP, Alex PA3DGO, Remco PE0WRH, Krijn PD9KS, Aad PD2AN en Jaap PA7DA.
De Bastogne koekjes en Engelse drop smaakten uitstekend!

SSB Velddagen 2021 afdeling Amstelveen

Het bestuur heeft, alles afwegende, besloten om het SSB velddag weekend door te laten gaan.
Op zaterdag 4 en zondag 5 september zullen we, op de oude vertrouwde locatie van de ijsclub in Ouderkerk a/d Amstel, weer mee doen aan de SSB fieldday contest.

Daarnaast is er alle ruimte en gelegenheid om zelf apparatuur en antennes te testen.
Maar je kan er ook je QSL kaarten komen brengen en ophalen, Theo onze QSL manager is ook daarvoor aanwezig.

Zaterdag beginnen we rond 10:00 met de opbouw.
Rond 15:00 start de contest.
Zondag morgen zijn we vanaf ongeveer 09:00 aanwezig en draaien de contest tot 15:00.
Daarna is het opruimen en afbreken.
Voor zowel de opbouw/afbouw als voor operators tijdens de contest kunnen we altijd leden gebruiken. Kom je helpen? Laat het ons even weten.

Op zaterdag avond, mits het weer het toelaat, zullen we gezamenlijk de BBQ aansteken.
BBQ is op eigen kosten, 10,00, zoals de laatste jaren altijd.
Koffie/thee/frisdrank regelt de afdeling.

Coronaregels:
Hier zullen we kort voor het weekend meer over communiceren. Dit hangt natuurlijk af van de landelijke richtlijnen en verplichtingen.
Laten we hopen dat het zo ongedwongen en normaal, het oude normaal dan, mogelijk kan verlopen.

Mocht je nog vragen hebben, laat het ons even weten.
Mocht je je vooraf al willen aanmelden voor de BBQ, ook dat is mogelijk.

Wij hopen er een prachtig weekend van te maken.

namens het bestuur,
Andor PA9D – Voorzitter

Ballonvossenjacht 2021 op zondag 19 september

Vrijwel iedere radio geïnteresseerde heeft wel van de Ballonvossenjacht gehoord. In haar inmiddels 42-jarige bestaan hebben héél wat radiozendamateurs en andere peilers aan dit bekende evenement deelgenomen. Dit jaar vindt de Ballonvossenjacht alweer voor de 43e keer plaats. Het evenement is gepland op zondag 19 september 2021. Als de weergoden ons goed gezind zijn wordt om 13.00 uur de welbekende sonde opgelaten aan een stratosfeerballon die meestal een hoogte van 30+ kilometer bereikt. De sonde blijft normaal gesproken zo’n anderhalf tot twee uur in de lucht waarbij vele actieve peilers tot het uiterste gaan om de dalende sonde als eerste te bereiken. De organisatie zal de ballon dit jaar wederom vanaf een geheime plek in Nederland oplaten. Daardoor is het niet meer mogelijk om op basis van computerberekeningen de landingsplaats vooraf te bepalen, zodat het weer een écht peilevenement gaat worden. De afgelopen jaren blijkt dit te voldoen aan de verwachtingen van de deelnemers, we zien steeds meer equipes bij de landingsplaats verschijnen.

Lees meer

Per 6 mei een Nieuwe CW-cursus

Donderdag 6 mei om 19.00 uur start Jaap PA7DA een nieuwe CW-cursus, via de repeater PI2NWK op 430,050 MHz. De gebruikte software is van “Just Learn Morse Code” en is te vinden op de website van VERON afdeling Leiden.

Zoals met de vorige cursus kan deelgenomen worden tijdens de avonden van alle werkdagen vanaf 19.00 uur. Geïnteresseerden die niet kunnen deelnemen in de avond, kunnen een afspraak maken om het in de ochtenden rond 11.00 uur de oefeningen herhalen. Geïnteresseerden kunnen zich per email aanmelden bij Jaap PA7DA!

Verloop CW-cursus

Op dit moment hebben onze cursisten de 16 WPM gehaald en gaan we na het Paasweekeinde iedere vrijdagavond rond 19.30 uur aanvangen met de herhalingslessen met een snelheid van 12 WPM. Op de zaterdagavonden rond 19.00 uur wordt er door de huidige cursisten een CW-ronde gehouden o.l.v. Hennie PA0LMA op 144.050. Ook hen die niet deelgenomen hebben aan de CW-cursus, maar CW onder de knie hebben, zijn van harte uitgenodigd.

Geen doorgang Dag voor de Radioamateur op 31 oktober

Namens de Algemeen Voorzitter van de VERON heeft uw bestuur een brief ontvangen dat de Dag voor de Radioamateur op 31 oktober geen doorgang zal hebben. Hieronder tekstueel de brief van de Algemeen Voorzitter van de VERON,


Beste Radiovrienden, Geachte genodigden, Almelo, 09-juni- 2020,

Naar aanleiding van de verspreiding van het coronavirus schrijft de overheid veel maatregelen voor
waarin de bewegingsvrijheid van de burger staan beschreven. Van tijd tot tijd worden maatregelen
gewijzigd.

In het kader van aanstaande evenementen volgt het Hoofdbestuur de aanwijzingen zeer nauwlettend
om te zien ofer mogelijkheden zijn om evenementen door te Iaten gaan.

Zoals bekend staat de Dag voor de RadioAmateur (DvdRA) gepland voor 31 oktober 2020.

Hoewel deze dag ver in te toekomst ligt, moet nu, met de huidige kennis van zaken en richtlijnen, reeds
worden geévalueerd ofde DvdRA 2020 doorgang kan vinden. Er zijn namelijk tal van zaken die in de
komende maand al opgestart moeten worden.

Het feit dat het Hoofdbestuur de veiligheid van de bezoeker hoog in het vaandel heeft staan, is dit
zwaarwegend aspect meegewogen in de besluitvorming over de DvdRA 2020.

Het Hoofdbestuur is tot de slotsom gekomen dat het niet mogelijk is om onder andere die veiligheid te
garanderen, waardoor het besluit is genomen om deze dag NIET te Iaten plaatsvinden.

Dat dit een teleurstelling is, moge duidelijk zijn maar de omstandigheden geven geen andere keus.

Op dit moment moeten we ons richten op de toekomst en dat is dezelfde dag maar dan in 2021.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Met vriendelijke groet,

Remy F.G. Denker PAQAGF
Algemeen Voorzitter

Extra ronde op de zondag!

Nu iedereen aan huis gekluisterd is zijn ook wij benieuwd hoe het met onze radiovrienden is.
Daarom hebben wij besloten om voorlopig op de zondagen tussen 11:30 en 12:30 CET in verband met de Corona crisis een extra ronde in te lassen. De normale ronde is op de vrijdag van 20.00:00 tot 20:30 CET.
We hopen dat zo veel mogelijk OM’s zich zullen inmelden en een bijdrage kunnen leveren.
Kent iemand oudere OM’s die geen email hebben maar het wel leuk vinden om aan de ronde mee te doen, nodig ze dan vooral uit!

We maken gebruik van de Noordwijkse repeater PI2NWK op 430.050 MHz, de repeater luistert zelf met een shift van 1.6 MHz en kan worden geactiveerd met een CTCSS van 88.5 Hz.
Mocht je nu niet weten hoe je je tranceiver ingesteld krijgt, stuur een email naar a28@veron.nl, dan gaan we je proberen te helpen zodat je mee kunt doen met de ronde.

Iedereen heel veel radioactiviteit toegewenst deze periode, blijf gezond en we horen je graag op de vrijdagavond of op de zondag rond het middaguur.

Vanaf nu elke maand een VHF-UHF Digitale Mode Activiteitscontest

31 maart 2020/in Contest Nieuws /door Rob Hardenberg

Vanaf 1 april nu elke 1e woensdag en 2e woensdag van de maand tussen 17 en 20 UTC een digitale mode contest. Op de 1e woensdag van de maand op 144 MHz en op de 2e woensdag op 432 MHz.

Dit is geen 1 april grap.

DDAC
De VERON organiseert onder de naam Digital Dutch Activity Contest (DDAC) vanaf 1 april op 2m en 70cm elke maand een digitale mode contest op de woensdagavond tussen 17 en 20u UTC. Op de 1e woensdag van de maand alleen op 2m en op de 2e woensdag op 70cm.

De regels van de contest zijn hier als PDF document te downloaden.

Hoe kan ik deelnemen?
Deelname is eenvoudig. Maak in een digitale mode op de woensdagavond een of meerdere verbindingen. Log deze verbindingen en stuur binnen 7 dagen het log in. Elke verbinding telt voor een punt en het aantal locatorvakken is een multiplier voor het totaal aantal verbindingen. Maar nog belangrijker dan het aantal verbindingen is hebben van plezier en het testen van je apparatuur of antennes.

Alle activiteit op 2m in de mode FT8 is op 144.174 MHz (dail frequency). Je kan ook verbindingen maken via meteorscatter in de mode MSK144. Voor deze mode is 144.360 MHz de aanroep frequentie.

Op 70cm is 432.174 MHz de frequentie voor FT8 activiteit.

De meest gebruikte software is WSJT-X, MSHV, JTDX etc.

Hoe kan ik mijn log insturen?
Vrijwel alle software voor digitale modes heeft de mogelijkheid om een verbinding te loggen en naderhand dit log te exporteren in ADIF bestandsformaat. Dit bestand kunt u tot 7 dagen na de contest uploaden naar de contestrobot.

De contestrobot staat op deze webpagina. Selecteer uit de lijst de juiste contest en klik op de knop “uploaden”. Vul het formulier in en selecteer het geexporteerde ADIF bestand om te uploaden. Dat is alles.

Mocht het niet lukken neem dan contact op het de contestmanager. Er is altijd een oplossing.

Op de jaarlijkse VERON VHF dag worden altijd de contest prijzen uitgereikt. De winnaar in de einduitslag van deze contest van elke sectie zal dan als aandenken een leuke gadget ontvangen.

Heel veel plezier met het maken van verbindingen.

VERON Afdelingscompetitie
De verbindingen gemaakt tijdens de Digital Dutch Activity Contest tellen ook mee voor de VERON Afdelingscompetitie.

Extra CW cursus

Gezien het feit dat ook velen nu verplicht thuis zijn geeft Jaap PA7DA een extra CW-cursus vanaf 11.00 uur via PI2NWK op 430,050 MHz . Behalve als hij vanwege het QRL afwezig is! We gebruiken aan het begin de snelheid van 5 WPM tekensnelheid 12 WPM. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar voor het sociale en bespreking van de fouten wel prettig.
Graag een e-mailtje aan pa7da@veron.nl
De extra cursus eindigt weer als de thuiswerkperiode is beëindigd en is alleen tijdens de normale werkweek!