Zendamateurs afdeling Leiden laten weerballon op voor educatief experiment

Persbericht

NOORDWIJK – Een groep enthousiaste zendamateurs van de VERON-afdeling Leiden heeft onlangs met succes een weerballon opgelaten. Na weken van voorbereiding steeg de ballon op vanuit Noordwijkerhout, terwijl in het clubgebouw in Noordwijk geïnteresseerden live de vlucht konden volgen.

Onder het genot van een gezamenlijk ontbijt en lunch kregen bezoekers een uitgebreide uitleg over de technische aspecten van het project. Er werd ingegaan op de berekeningen die nodig zijn voor een ballonvlucht, de manier waarop de ballon gevolgd wordt en welke software en apparatuur daarbij komt kijken.

Daarnaast werd er speciaal voor de gelegenheid een zendstation ingericht met de bijzondere roepletters PC80TT. Deze tijdelijke call verwijst naar 80 jaar bevrijding van Nederland. ‘PC’ staat voor het landennummer van Nederland, ‘80’ voor het aantal jaren sinds de bevrijding, en ‘TT’ is een eerbetoon aan verzetsstrijder en radiopionier Rudolf Tappenbeck. Tappenbeck, die omkwam in het concentratiekamp Hamburg-Neuengamme, was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet en maakte deel uit van het PCII-team van Henk Jesse, dat in 1923 de eerste radioverbinding tussen Nederland en de Verenigde Staten tot stand bracht.

 

De ballon bereikte een hoogte van 22176 meter en legde een afstand af van 158 kilometer. Via de Biesbosch vloog hij richting België en kwam uiteindelijk neer op een weiland nabij Leuven.

 

Volgens medeorganisator Eelco de Graaff (PD1EG) was deze demo dag een groot succes. Er was veel animo bij de radioamateurs van VERON-afdeling Leiden en andere belangstellenden om de uitleg van de eerder gegeven lezing nu in de praktijk te zien. Door de “lancering” met zijn allen mee te maken en de hele dag in het teken stond van de High Altitude Balloon, was er volop tijd om met elkaar te experimenteren. De instellingen van de tranceivers en hoe je nu zo’n ballon op je pc kan decoderen was voor een aantal aanwezigen best even lastig. Na wat toelichting hoe de “beep” (die iedere 10 seconden uitgezonden wordt) in te stellen is op de ontvanger, kon de frequentie en mode opgeslagen worden voor later.  Ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt.”

Adrie PD3AR