Zendamateurs bezetten voor een weekeinde de Noordwijkse Vuurtoren

Tijdens het weekeinde van 19 en 20 augustus bezetten de zendamateurs van de regionale afdelingen van de VERON en de VRZA de Vuurtoren van Noordwijk. Sinds 1998 wordt er internationaal door zendamateurs wereldwijd aandacht geschonken aan het historische belang van lichtbakens, waaronder vuurtorens en lichtschepen. Niet alleen zijn het de bakens die met elkaar een verbinding maken, maar krijgen alle radioamateurs die gelegenheid elk 3e weekend van augustus. Dit jaar zijn er wereldwijd 363 aanmeldingen en in Nederland 20. De groep radiozendamateurs in Noordwijk doet sinds 2002 hieraan mee. Het gaat dan  om het opbouwen van het zend/ontvangststation met de antennes en het onderhouden van radioverbindingen binnen Nederland, maar ook wereldwijd In het bijzonder radioverbindingen met andere zendamateurs in/bij vuurtorens en lichtschepen.

International is het een stukje promotie voor Noordwijk als badplaats op een technische manier. Daarnaast is het ook voor de regionale radioamateurs die een zendvergunning hebben een gelegenheid om elkaar te ontmoeten, in den lijve of via de zendapparatuur. De roepletters die wij mogen gebruiken namens de minister van Economische Zaken zijn PG6N. De letter ‘N’ staat voor Noordwijk.

De vuurtoren is dit weekend helaas niet toegankelijk voor het publiek!

Maar op zaterdag 9 september mogen geïnteresseerden ons wel bezoeken tijdens de Open Monumentendag! Dan is de vuurtoren tussen 10.00 – 16.00 uur open voor publiek.

 

Wat zijn zendamateurs?

Door technische ontwikkelingen, studie van radiotechnieken, natuurkunde en wetskennis en regelgeving, kan men een registratie  behalen voor de beginnersvergunning, de N, of de vergunning voor gevorderden, de F. Ook zijn er zendamateurs die met goed gevolg een telegrafie-examen hebben behaald of telegrafisten die een amateurvergunning bezitten. Al deze mensen mogen op toegewezen frequentiebanden experimenteren met apparatuur die gekocht of zelfgebouwd is. Afhankelijk van de frequentieband kunnen wereldwijd verbindingen gemaakt worden, maar ook is het mogelijk om dit te doen via satellieten, waarvan twee in Delft gebouwde “Cubesats”. Als  het International Space Station binnen bereik van Nederland is, is soms een verbinding mogelijk met de bemanning van ISS..

Veel amateurs hebben hun eigen specialiteiten, waaronder: Het maken van verbindingen op zeer lange afstanden, een ochtendbabbeltje met een bevriende radioamateur in Australië, het maken van telegrafieverbindingen, het maken van verbindingen met digitale modes, bouwen van zend- of randapparatuur, antennebouw, verbindingen via Poollicht en/of meteorieten, maanreflectie, het bestuderen van al die natuurverschijnselen, verbindingen via de satellieten. Er zijn amateurs die vanaf de meest kleine tropische eilanden waar geen zendamateurs wonen verbindingen wereldwijd maken en er zijn radioamateurs die hun spullen meenemen op vakantie! Ook zijn er “Vossejagers” en amateurs die actief zijn met GPS-verwante technieken, waaronder APRS.

Het is gebruikelijk om van alle gemaakte radioverbindingen een QSL-kaart naar elkaar te sturen, als bevestiging van deze verbindingen

De VERON en de VRZA vertegenwoordigen de Nederlandse zendamateurs bij de Nederlandse Overheid en de VERON vertegenwoordigd de Nederlandse zendamateur in Internationaal verband.

Ook onze regio, waaronder Noordwijk, heeft een historie op het gebied van radio, waaronder de groep van PCII, met o.a. De gebroeders Tappenbeck, die vanuit Leiden in 1923 de eerste radioverbinding met de Verenigde Staten tot stand brachten en kende Noordwijk de eerste vereniging die na de Tweede Wereldoorlog leidde tot de huidige verenigingen.

Meer weten? U bent altijd welkom tijdens onze bijeenkomsten op www.veronleiden.nl en http://www.pi4kgl.org