De Deltaloop antenne als een prima vakantieantenne

Jaap van Duin PA7DA

Nu pakweg iets meer dan 10 jaar geleden, waren we met een klein team bezig een tweetal stations klaar te maken voor een trip naar Israël 4X/4Z. Achteraf constateerden we dat het een geweldige trip van twee weken was met, naast de uitstapjes en excursies, geweldige amateuractiviteiten, met twee sets en goed werkende antennes. Maar die voorbereidingen kosten wel wat “hoofdbrekens”, hoe alles in de normale bagage te transporteren. Vooral de antennes leverden een probleem, terwijl voor de kabels gekozen werd voor kwantiteit i.p.v. de kwaliteit: Dus RG58. Omdat de trip zou gebeuren tijdens het Es-seizoen, zou een transport van een Yagi voor 6 meter of de beroemde V2000 vertical enige transportproblemen leveren, daar de eis is om een antenne mee te nemen die in een normale koffer past en de set in de handbagage. Omdat we ook nog verder in de tijd ervaring hadden opgedaan met een fullsize Deltaloop voor 80 meter, afgespannen tussen get Hotels van Oranje en de vuurtoren van Noordwijk, ontsproot mij het idee om een Deltaloop voor 6 meter te fabriceren. Het is een antenne die met installatiedraad of tweelingsnoer (net wat voorradig is) binnen een halfuur is gebouwd. Daarbij is de polarisatie afhankelijk van de voeding. Gekozen werd voor de 6 meter Deltaloop antenne van Anwar PL5DBM, daar deze makkelijk is af te spannen met o.a. henneptouw, waarvan Jaap altijd wel een rol van pakweg 100 meter in bezit heeft. Er werd netjes 610 cm installatiedraad (eigenlijk ietsje meer) klaar gemaakt met drie zelfgemaakte isolators, waarbij het voedingspunt uitkomt op een platte isolator van plexiglas met een kroonsteen. Volgens veel publicaties moet deze antenne natuurlijk aangepast worden, omdat de impedantie iets boven de
100 Ω ligt. Gekozen werd voor een stuk coax van 75 Ω van 1/6 λ. In tegenstelling van de meeste publicaties wikkelde ik deze 1 meter lange RG59 in een mantelstroomfilter. Metingen met de antenna-analyser gaven aan dat de antenne piekte op 50,5 MHz met een impedantie van 43 λ.
Bij verschillende publicaties wordt aangegeven dat de versterking t.o.v. de dipool en open opgehangen op 5,47 dB. Maar een kniesoor die daarop let, want het is een prima antenne.
Wil je verticaal gepolariseerd werken, dan hoef je de antenne een derde slag draaien, waardoor je van opzij voedt.
Niets doen dus en opgerold de koffer in.
Hieronder het schema met draad, 75 Ω coax en de twee zeer belangrijke kroonstenen.

4 meter Deltaloop
Voor 4 meter gaat het ongeveer hetzelfde. Bij mij is het beter “gejat”, dan veel zoeken en meten en werd het model van Stephen GW7AAV als voorbeeld genomen, maar wel met enige aanpassingen. Omdat ook deze antenne in de koffer meegaat, heb ik gekozen dat de verharde en zwaardere “Boom” in het horizontale deel niet wordt toegepast, maar weer afgespannen in de vrije ruimte. Nu wordt de draadlengte ongeveer 433 cm, maar ietsje meer is niet erg, want bijknippen is erg lastig. Ook hier weer de twee “heilige” kroonstenen en een stuk 75Ω coax van 66 cm, maar 4 cm meer is beter. In tegenstelling van Stephens schema heb ik niet gekozen voor een stukje PVC-pijp, maar om de mantelstroonfilter handmatig te wikkelen, waarna ik het samenbond om ontwikkeling te voorkomen met een tweetal Tie-wraps. Via een kroonsteen kan het mantelstroomfilter verbonden worden met de 50Ω. Ook hier heb ik het internet-schema toegevoegd. Ik ga ervan uit dat de versterking t.a.v. de open-dipool ook gelijk is aan 5,47dB. Ook na het meten met de antenna-analyser bleek dat de waarden acceptabel te zijn, waardoor verder gebruik van een antenne-tuner onnodig is.
De eerste verbinding was een tropo-verbinding tussen 4X en 9H ongeveer 1600 Km over zee, maar weer een tevreden amateur.

Tip!!
De vakantietijd gaat beginnen en ook in juli/augustus kunnen degelijk sporadische E (Es) voorkomen. In de koffer past dan zeker naast een set, die liever in de handbagage meegaat, en de persoonlijke spullen de RG58 coax, ongeveer 20 meter draad, vier kroonstenen, bos met tie-wrapes en een bol henneptouw. Vergeet nooit klein-gereedschap. Naast het gebruik van de portable HyEndfed antenne, heb ik aan beide antennes veel plezier beleefd.

Van mijn hand is enige jaren geleden een publicatie geweest over de 6 meter Deltaloop in Electron
Suc6 Jaap