PB6MILL

Op zaterdag 12 mei activeren we weer de Stevenshofjemolen te Leiden. We zijn heel blij met de positieve medewerking en toestemming van de Rijnlandse Molenstichting en de molenaar van deze mooie molen. Gegevens over deze molen zijn te vinden op de Molendatabase. Bij slecht weer mochten we ook binnen de molen de apparatuur opstellen. De keuze wasgemaakt op bereikbaarheid van de molen en de aanwezigheid van spanning. Er waren wensen om andere molens te activeren, maar door afwezigheid van spanning werd de keuze snel gemaakt.

Zie verslagje hieronder van 2017

 

Mills On The Air PB6MILL                                                                                                                            Jaap PA7DA

Gedurende het Nationale Molen Weekeinde op 13 en 14 mei jl. worden in een aantal molens in Nederland en zelfs ook in Groot Brittannië amateurstations geactiveerd. Deze activiteiten kennen we al een aantal jaren, maar binnen onze afdeling zijn er nooit enige molens geactiveerd. Reden voor ons bestuur om contact op te nemen met de Rijnlandse Molen Stichting in Leiden, die gaarne bereid waren om voor ons een molen te zoeken met een “stopcontact”, want niet iedere molen in onze regio is daarvan voorzien. En die bereidwilligheid was er zeker en we mochten kiezen uit één van de drie molens met spanning. Na het onderzoeken van de bereikbaarheid werd gekozen voor de Stevenshofjesmolen te Leiden en werden we telefonisch gekoppeld met één van de molenaars; Kees van der Steege. Tijdens een verkennend bezoek door Jaap PA7DA werd ook kennis gemaakt met de andere molenaar; Pieter Koopmans.

Er werd voor gekozen om het station op zaterdag 13 mei te activeren, mogelijk als er voldoende vrijwilligers aangemeld zouden zijn, ook op zondag 14 mei. Na overleg werd het alleen zaterdag 13 mei t/m 17.00 uur.

Het 2 meter station werd snel opgebouwd met de verticale rondstraler op een mastje van drie meter en een Yaesu FT290. Hoewel er maar 34 QSO’s werden gemaakt, werden we toch verras door de open omgeving van de polder richting Wassenaar. Voor HF werd het de 12,5 meter hoge glasvezelmast van Frank PH2M, waar we die we gebruik van maakten, waarin twee EndFed antennes in opgehangen werden. En natuurlijk de Icom IC847 die we van Robert PA9RZ in lening hebben!

Ondanks de bar slechte condities werden er 68 QSO’s gemaakt en was N4LA in North Carolina op 17 meter. Meeste verbindingen werden natuurlijk binnen Europa op 20 en 40 meter gemaakt.

Zowel voor ons en voor beide molenaars was het natuurlijk aftasten, omdat we aan elkaar zeker moesten wennen. Maar vriendschappen werden gesloten. We moesten echt rekening houden met een beperkte ruimte binnen, waardoor 2 meter bennen werd geactiveerd en HF tot de eerste regen viel buiten. En ook buiten moesten we niet alleen rekening houden waar de wieken zouden gaan draaien, maar ook dat de molen gelegen is op een soort van schiereiland en een fietspad.

Aan het einde van de middag mochten we rustig constateren, dat het een zeer geslaagde dag was en als positief ervaren door de radioamateurs, maar zeker ook door Kees en Pieter; de beide molenaars. Ook mogen we Adrie PD3AR danken voor de warme maaltijd die hij verzorgd heeft.

Dank gaat uit naar Loek PA9LUC, Frank PH2M, Adrie PD3AR, Hans PA1NB, Fred PA7FBen de beide molenaars Kees van der Steege en Pieter Koopmans. Fijn dat er een aantal amateurs ons bezochten w.o. Hans PA7ADA en Henk PE1PYZ

Tot volgend jaar

Jaap PA7DA