Gedurende 2022 was Leiden de “European City of Science Leiden 2022”.  Leiden European City of Science 2022 was een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol activiteiten, lezingen, workshops, excursies, tentoonstellingen en evenementen, voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Gedurende deze periode werd het amateurstation PA22L een aantal keren geactiveerd.

Het hoofdthema voor de zendamateurs was “Morse”, maar bij activatie van PA22L gebruikten we ook ander modes gebruiken. Aangaande dit onderwerp is Dick Harms PA2DW, als telegrafist, geïnterviewd voor een uitzending van Radio Weetlust een programma van Sleutelstad Radio. Deze interviews zijn HIER te beluisteren!

Voor informatie zie de website van Leiden2022!

Op zaterdag 16 juli was er een Morse-workshop tijdens het Science in the City Festival aan de Pieterskerkhof Leiden in Leiden. Hier werden de vele bezoekers geïnformeerd door Hans PC4E en Dick PA2DW. Zie de bijgevoegde video op  https://youtube.com/shorts/BHdc-Mcdo0E?feature=share

Tijdens het European City of Science Leiden2022 heeft VERON-afdeling Leiden twee keer gemanifesteerd met workshops onder het thema “Morse”. De eerste presentatie was de Morse codes workshop tijdens het ‘Science in the City Festival” bij de Pieterskerk in Leiden, die bemand werd door Hans PC4E en Dick PA2DW, waarvan Hans verslag doet.

De tweede keer was op woensdag 10 augustus op de 11e verdieping van serviceflat “de Schouwenhove” in het Morskwartier en kreeg de naam “Morse in de Mors”. Hiervan doet ondergetekende verslag en stond onder leiding van een actief lid van de wijkvereniging Ger PA2KOP. Al het regelwerk werd gedaan door mevrouw Chris Jaeger, die namens gemeente Leiden veel werk verzette. Tot het einde van dit jaar blijft het station PA22L actief.

 

Science in the City Festival – Morse codes workshop

Zaterdag 16 juli was inderdaad een leuke en constructieve dag, hi. We hebben aardig wat mensen aan de tafel gekregen die geïnteresseerd waren in de Morse code. Vooral de jongeren lieten merken dat ze het leuk vonden en waren, na een klein beetje uitleg al in staat om hun eigen naam te seinen.

Ook moet gezegd worden dat ik bij het opstellen van de tafel met seinsleutels, transceiver en documentatie alle medewerking kon krijgen die ik nodig had. Een van de technische medewerkers is zelfs heel erg behulpzaam geweest bij het opstellen van de Hustler mobiele HF antenne boven op het dak van de container. Later bleek dat het nog werkte ook. Om 11.00 uur was ik dan ook gereed met de hele opstelling en kon de bezoekers ontvangen. In het begin was er meer animo bij de tafel naast ons want daar was een workshop voor het bouwen met lego steentjes van de nieuwe Leidsche Telescoop. Nadat Dick PA2DW om 13.00 uur acte de préséance had gegeven kregen we steeds meer bezoekers want hij wist de mensen naar de tafel te lokken met het voorstel dat ze hun naam op een briefje konden schrijven of in zijn oor fluisteren! Daarna zou hij de naam in morse uitzenden en moest ik de naam noemen. Nou dat vonden ze erg leuk en wij hadden er ook de grootste lol in. Tegen half zes was er bijna geen belangstelling meer en hebben we besloten om de tafel met Morse attributen  te gaan afruimen. Ook de antenne was snel ontmanteld zodat we om 18.00 uur, met een fijn gevoel en het feit dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan het begrip dat Morse behoord tot het internationaal cultureel erfgoed, huiswaarts zijn gekeerd.

Hans PC4E

 

Morse in het Morskwartier tijdens de workshop van de VERON.
Morse en zendtechnieken niet meer van deze tijd? Echt niet! Het is nog altijd hartstikke modern en bovendien belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat het de moeder is van radio en telefonie? Zendamateurs uit de Leidse regio zijn nu nog steeds wereldwijd radio actief!
De Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (VERON) houdt zich bezig experimenteren met en onderzoeken van radiocommunicatie en is al sinds 1945 dé vereniging voor zendamateurs in Nederland. Het Morsealfabet is in 1835 ontwikkeld door Samuel Morse, maar is in de loop van de vele jaren door praktijkervaringen aangepast en verbeterd. Zo kreeg bijvoorbeeld het @ teken een eigen code. Er zijn nog steeds vele zendamateurs actief die morse via de radio uitzenden.
Ervaar vandaag zelf hoe leuk morse seinen is. Leer je eigen naam seinen en ontvang een certificaat! Ook is er een demonstratie over morse seinen en ontvangen.

Morse in de Mors

In de ochtend van woensdag 10 augustus werd er door Ger PA2KOP, Hans PA0JBB, Fred PA7FB informatiemateriaal, een IC7100, coax,

V2000 verticale antenne, twee homemade morsedecoders, seinsleutels, waarvan een aantal zelfbouw, naar de 11e verdieping van de Schouwenhove getransporteerd om het voor het begintijdstip van 10.00 uur uitgestald en werkend te krijgen. Dit allemaal onder toezicht van Jaap PA7DA en mevrouw Chris Jaeger. Het werd voor het gehele team onder leiding van Ger PA2KOP een gezellige dag en ontvingen we zeer enthousiaste jonge bezoeker en ook zeer oude, waarvan een aantal zelfs het Morse nog machtig waren. Fred PA7FB bediende de IC7100, met dank aan Robert PA9RZ, om zich toonbaar te maken op 70 cm en 2 meter. Vooral Hans PA0JBB met zijn uitgestalde seinsleutels werkte als een magneet en de jonge bezoekers kregen van hem alle tijd om zich te bekwamen. Twee jongedames van de Amsterdamse Hoge School, die aan een afstudeer werkstuk werkten vroegen het honderd uit en zeer jonge jongeman die ook met grote ijver zich wilde bekwamen, nemen we nu als voorbeeld. Er werden veel vragen gesteld over het radioamateurisme en we konden dan ook alle vragen netjes beantwoorden en leverden veel informatie af. Het was een mooie dag. Genoten van het mooie uitzicht en de geweldige gesprekken.