Jacob “Sjaak” Prins NL12869 SK

4 februari is op 83 jarige leeftijd overleden een zeer actief luisteramateur en oud marineman Jacob Prins NL12869.
Tot ongeveer 10 jaar geleden bezocht “Sjaak” zeer geïnteresseerd onze afdelingsbijeenkomsten, maar door ziekte was hij later lichamelijk niet meer in staat.
Eén van zijn dochters vertelde mij, dat hij leefde op “geleende tijd”!
Toch bleef “Sjaak” de luisteramateur en verzond hij zijn SWL-kaarten met een marine-beeltenis naar de vele zendamateurs wereldwijd.
Maandelijks werden de vele QSL-kaarten bij hem gehaald en gebracht, waarvoor dank aan Hans PA1NB.
“Sjaak” was vooral een verwoed verzamelaar van special-eventstations!
Als een nobel mens heeft hij in stilte afscheid genomen en zijn lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap! 

Namens afdeling Leiden wensen we zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen sterkte toe met de verwerking van dit verlies.

                                                                                          Jaap van Duin PA7DA

Cor van Lit PA2JC SK

Op 29 januari 2019 is Cor van Lit PA2JC overleden. Cor had eerst de call PE0CVL. Cor is geboren in Den Helder en heeft een tijd op vliegveld de Kooi gewerkt als spuiter van vliegtuigen. Later is hij geëmigreerd naar Australië maar is uiteindelijk weer terug naar Nederland gegaan. Weer later is hij in Leiden komen wonen en had hij daar een betrekking bij de Groenoordhallen. De verhalen van zijn bemoeienissen met de optredens van bands blijven mij bij. Zoals een keer dat bij het proefdraaien met een band de elektriciteit aansluiting van de band te licht bleek te zijn. Want toen er een slag op een gitaar werd gegeven trok het bijbehorende lichtorgel zoveel stroom dat de gemeente zekering van 250 Ampere sneuvelde. Ja, daar sta je dan van te kijken. We herinneren Cor als een amateur die veel zelf bouwde en altijd een vriendelijk woord voor een ander had. Cor heeft de leeftijd van 83 jaar gehaald.
Namens de afdeling
Jos PA3ACJ

Vrijwilligers bij de VERON, vele handen maken licht werk

22/01/2019/in Algemeen nieuws /door Johan Jongbloed PA3JEM

Onze vereniging draait volledig op vrijwilligers. Of het nu gaat om bestuurders van afdelingen. Iemand die een velddag of lezing voor de afdeling organiseert. Een lid van één van de commissies. Voorzitter, secretaris van een afdeling of lid van het hoofdbestuur.
Alle vrijwilligers dragen hun steentje bij om de VERON organisatie te laten draaien. En dragen bij om de radiozendamateur een leuke hobby te bezorgen. Amateurradio voor elkaar maar vooral met elkaar.

Vele handen maken licht werk
Dit doen de vrijwilligers belangeloos en allemaal naast de normale bezigheden als een baan, gezin, familie of mantelzorg. Helaas is dit een trend bij alle verenigingen dat leden meer zijn gaan consumeren. Om de werklast te verdelen zijn voldoende vrijwilligers nodig. Vele handen maken licht werk.
Meld je aan als vrijwilliger en help mee

Radiomarkt Assen
Het zijn niet altijd de officiële functies waar vrijwilligers voor nodig zijn. ook commissies kunnen vaak mensen gebruiken die meehelpen om werkzaamheden te doen. Dit kan ook zonder lid te zijn van een commissie. Kijk maar naar de DvdRA (Dag voor de RadioAmateur). Daar helpen vele vrijwilligers mee om deze dag te organiseren maar zijn niet allemaal lid van de evenementen commissie. Vrijwilligers voor en achter de schermen zorgen dat u een leuke dag heeft op een radiomarkten zoals in Groningen, ’t Harde, Beetsterzwaag en ga zo maar door.
Wil je iets voor de vereniging doen? Maar wil je niet direct lid worden van een commissie? Meld je aan door gebruik te maken van het contactformulier. Het wordt bijzonder gewaardeerd! Maar als vrijwilliger aan de slag gaan in een afdeling kan natuurlijk ook. Velddagen, lezingen op afdelingsavonden moeten ook door iemand georganiseerd worden. Meld je aan bij de secretaris van uw afdeling.

Vacatures, vrijwilligers gevraagd
Er zijn ook voldoende vacatures beschikbaar. Alle vacatures zijn te vinden op de vacaturepagina van deze website..
Beknopt overzicht actuele vacatures
Hoofdredacteur Electron
Technische Redacteuren voor Electron
Rubrieksredacteuren voor Electron
Voorzitter jeugd en jongerencommissie
Voorzitter evenementen commissie
Content Editor (Webredacteur) bij de PR-Commissie
Voorzitter VHF-en-hoger Commissie
Secretaris voor onze PR-Commissie
Leden voor onze Jeugd en Jongeren commissie
Quality Modes Manager voor onze VHF en hoger commissie
Weak Signals Manager voor onze VHF en hoger commissie

Heb jij interesse om je schouders onder een van de VERON commissies te zetten? Maak gebruik van ons online webformulier. Ook als je iets voor de vereniging wilt doen maar niet direct in de lijst een geschikte vacature ziet, maar toch iets wilt doen. Aanmelden bij een van de afdelingen om vrijwilligers werk te doen mag natuurlijk ook. Maar natuurlijk alleen als je lid bent van de VERON. Lid worden is heel eenvoudig en kan online

Misschien ook iets voor u!

Nederland gaat samenwerken om de grootste radiotelescoop ter wereld te bouwen

P E R S B E R I C H T
————————————————————————————————————-

28 januari 2019

Nederland gaat samenwerken om de grootste radiotelescoop ter wereld te bouwen

ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, is verheugd dat Nederland gaat meewerken aan de bouw en het beheer van de grootste radiotelescoop ter wereld, de Square Kilometre Array (SKA). Dit ambitieuze project zal leiden tot grote ontdekkingen over de aard van ons universum en lang bestaande vragen beantwoorden. De ministerraad heeft besloten dat Nederland het verdrag tot de oprichting van het internationale SKA-observatorium gaat ondertekenen. ASTRON coördineert de Nederlandse deelname aan SKA.

De bouw van SKA zal de komende jaren worden voortgezet. Op 12 maart 2019 zullen de internationale partners, nu inclusief Nederland, in Rome een verdragsovereenkomst ondertekenen. De 30 miljoen euro die door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt toegekend, vormt de basis voor de Nederlandse deelname om SKA te realiseren.

“Dit zijn spannende tijden voor ons,” zegt prof. Carole Jackson, algemeen en wetenschappelijk directeur van ASTRON. “Nederland zal een volwaardige partner zijn in deze wereldwijde telescoop om een aantal van de mysteries van het universum te onderzoeken. We zijn blij dat de regering heeft besloten om op deze manier te investeren.”

Negen multinationale consortia leggen de laatste hand aan het ontwerp van SKA, waarvan de bouw gepland is om in 2021 te beginnen. ASTRON leidt het consortium dat de antennestations van SKA in West-Australië ontwikkelt. Daarnaast speelt het een grote rol in twee andere consortia waarbinnen oplossingen worden ontworpen voor het combineren en verder verwerken van de enorme hoeveelheden data die de antennes produceren.

SKA wordt de grootste en meest gevoelige radiotelescoop ter wereld. In West-Australië zal de telescoop uit 130.000 antennes bestaan, verspreid over 512 antennevelden. Het ontwerp is gebaseerd op ASTRON’s Low Frequency Array (LOFAR) telescoop. Met al deze antennes gaat SKA enorme hoeveelheden data genereren: één petabit per seconde – meer dan drie keer het wereldwijde internetverkeer in 2018.

Een netwerk van SKA Regional Centres zal de SKA-gegevens verwerken en archiveren, waarbij het enorme volume data wordt omgezet in wetenschappelijke ontdekkingen. Nederland zal een Science Data Centre (SDC) opzetten om werkgelegenheid te bieden aan hoogopgeleide onderzoekers, ontwikkelaars en ondersteunende (ICT) dienstverleners. Door krachten te bundelen en samen te werken met andere data-intensieve sectoren, ontstaat een publiek-privaat, multidisciplinair cluster dat zich richt op data science.

Dr. Michiel van Haarlem, hoofd van het SKA Office Nederland bij ASTRON, voegt toe: “Binnen dit project is overeengekomen dat de deelnemende landen een proportioneel aandeel krijgen in contracten voor de bouw van SKA. Nederlandse bedrijven en instellingen zijn goed gepositioneerd om contracten te winnen op veel gebieden, bijvoorbeeld voor de levering van elementen van de telescoop en slimme software.”

SKA zal naar verwachting een enorme impuls geven aan het brede astronomische onderzoek: van het testen van Albert Einstein’s algemene relativiteitstheorie, het onderzoeken van het vroege heelal en het ontstaan van de eerste sterren en sterrenstelsels, het in kaart brengen van de magneetvelden in het heelal, het verhelderen van de mysterieuze snelle radioflitsen, de studie van planeten rond nabije sterren, tot aan het zoeken naar een antwoord op een van de grootste mysteries voor de mensheid: zijn we alleen in het heelal?

“SKA zal een echt transformationeel instrument zijn, in staat om direct waterstofgas in het jonge universum te visualiseren,” zegt prof. Leon Koopmans (Rijksuniversiteit Groningen). “Dit gas vormde bijna alles dat we nu om ons heen zien. Het ontdekken en in kaart brengen van waterstof in de periode nadat Kosmische Achtergrondstraling werd uitgezonden zal een grote lacune in onze kennis opvullen.”

Prof. Ralph Wijers (Universiteit van Amsterdam), voorzitter van de Raad voor de Sterrenkunde, vult aan: “Deelname aan SKA was een topprioriteit voor de Nederlandse astronomische gemeenschap in haar strategisch plan. Ik ben enthousiast over de wetenschappelijke mogelijkheden die het onze gemeenschap biedt en ik ben blij dat de lange geschiedenis van de Nederlandse expertise in radioastronomie nu kan worden vertaald in een lidmaatschap van het eerste wereldwijde observatorium.”

Het SKA-project zal niet alleen een grote wetenschappelijke impact hebben, maar ook technologische innovatie stimuleren. Ontwikkelingen op het gebied van antennes, datatransport, software en rekenkracht zullen worden bevorderd door de eisen van SKA.

 


Ter aanvulling!

Op 20 april organiseert afdeling Leiden een excursie naar Astron in Dwingeloo. Aanmelden via pa7da@veron.nl

Excursie naar Astron

Voor 20 april staat een excursie ingepland naar Astron in Dwingeloo, waar ons oud-afdelingslid Nico Ebbendorf PA3ADU voor ons klaarstaat voor een presentatie over het Lofar 2 project, een bezichtiging aan de radiotelescoop van CAMRAS en mogelijk een bezoek aan Westerbork. Vanwege de veiligheid kunnen er maar 14 personen deelnemen aan de excursie en er zijn reeds aanmeldingen ontvangen.

Ben je geïnteresseerd? Stuur even een e-mail met aanmelding naar pa7da@veron.nl

 

Gouden Speld voor Loek Geertsen PA9LUC

Tijdens de huishoudelijke vergadering op dinsdagavond 15 januari van afdeling Leiden gehouden in het Clubgebouw de Hoystak van Scouting Scojesa te Sassenheim, ontving Loek Geertsen op voordracht van het afdelingsbestuur van het Hoofdbestuur de Gouden Speld.

Peter Zwamborn PE1GEX, die namens het HB de Gouden Speld overhandigde, noemde een lange lijst van activiteiten en vroeg aan Loek of hij eigenlijk nog voldoende vrije tijd geniet.

Naast het vele vrijwilligerswerk binnen de afdeling verricht hij ook veel werkzaamheden binnen de Commissie Gehandicapte Radioamateurs, de “International Police Association Radio Club, Dutch Section” en als radioamateur activiteiten voor de Scouting.

Ook zijn gezin was tijdens dit heugelijk feit aanwezig. Namens de afdeling werd natuurlijk de bekende bos met bloemen overhandigd.

 

Nieuwsbrief januari 2019 en Huishoudelijke vergadering

De nieuwe nieuwsbrief met de Agenda voor de Huishoudelijke vergadering is weer te downloaden vanaf deze website! 

Tevens roept het bestuur van afdeling Leiden alle leden op om deze belangrijke bijeenkomst bij te wonen!

Repeater PI2NWK weer actief

Na het plaatsen van een 10dB verzwakker is de Repeater PI2NWK weer geactiveerd.

We hopen dat het storende element geen invloed zal hebben op de repeater!

PI2NWK tijdelijk uitgeschakeld

 

 

Wegens onderhoud is repeater PI2NWK voor een paar dagen uitgeschakeld!

Afdeling Leiden nam weer deel aan de Elf Steden Contest

Ook dit jaar nam afdeling Leiden weer deel aan de Elf Steden Contest

Een verslag hierover vindt u op de 2018 verslagenpagina!