PI4LDN actief tijdens de Elf Steden Contest

Op 18 november was er weer de jaarlijkse Elf Steden Contest. Ook dit jaar werd besloten om mee te doen onder de call PI4LDN. Afspraken werden gemaakt wie wat zou doen. Zo werd er op zaterdag 17 november de mast opgezet door Loek (PA9LUC), Alex (PA3DGO) en Adrie (PD3AR). Na een paar uurtjes bezig te zijn geweest, stond de mast als een kaars zo recht, met in de top een daimond X50 en een FD4  gehesen. Na het testen op zaterdag, Bartlehiem 9 +20 op 80 meter en ver in Duitsland op 2 meter, waren we er klaar voor. Nog even de laatste afspraken gemaakt en een ieder ging weer voldaan huiswaarts. 18 november rond 10 uur kwam iedereen binnen druppelen. Met Hennie (PA0LMA), Eric-Jan (PA1EJ) en Marcus (PE1HOY) waren we compleet en klokslag 11 uur(lokale tijd) werd er begonnen met de elf steden contest. De eerste verbindingen op 80 meter werden al snel gemaakt en Loek kreeg zelf zijn elf steden certificaat vol, door op zijn eigen call de elf steden vol te krijgen.  Op 2 meter werd al snel over geschakeld van horizontaal naar verticaal. Dit was echt een verademing. Waar vorig jaar maar 4 stations werden gewerkt, moesten we dit jaar alle zeilen bij zetten om alles te loggen. Nadat we om 13 uur nog even genoten hebben van een warme hap bestaand uit, stamppot andijvie, spekjes en een balletje (en ijsje toe), gingen we ons laatste half uur in. Diverse stations werden er nog gewerkt, zo kon om 14 uur de eind balans opgemaakt worden. Op 2 meter werkte we 27 stations, waarvan 6 van de elf steden en op 80 meter werkte we 41 station, waarvan 10 van de  elf steden. Met deze balans zijn we zeker t.o.v. vorig jaar zeer tevreden en hopelijk wordt het volgend jaar nog beter. Na het afbreken van de mast en het opruimen van de spullen is een ieder het er over eens dat dit zeker voor herhaling vatbaar is.

 

 

JOTA-JOTI 2018

Scouting Scojesa en VERON afd. Leiden slaan handen ineen tijdens de JOTA/JOTI 2018

Scouting Nederland organiseert dit jaar weer de Jamboree On The Air (JOTA) en de Jamboree On The Internet (JOTI). Van vrijdagavond 19 oktober tot zondag 21 oktober 2018 probeerde Nederlandse scouts, via radio- en internetverbindingen, contact met honderdduizenden andere scouts in binnen- en buitenland te krijgen. Wereldwijd nemen bijna 800.000 Scouts in ruim 150 landen deel aan het evenement. Dit jaar wordt het voor de 61-ste keer georganiseerd.

Scouting Scojesa heeft ook dit jaar  weer deelgenomen aan de JOTA. Het was een groot succes. Tijdens het weekend hebben tientallen scouts verbindingen over grote afstand proberen af te leggen  met andere scouts in Nederland en de rest van de wereld. Er zijn contacten met scouts over de gehele wereld gelegd.  De zendamateurs van de VERON Afdeling Leiden stellen belangeloos hun zendapparatuur en kennis ter beschikking. Een zendmast van 15 meter hoog om de contacten te leggen met de andere Scouts is op het terrein van de Scouting gebouwd.  De communicatie verloopt tijdens de JOTA/JOTI niet alleen per radio. Ook via internet staan de scouts in verbinding met hun collega’s in het buitenland. Dit moderne communicatiemiddel heeft vooral bij jonge scouts snel aan populariteit gewonnen.

Vanaf vrijdag avond na de officiële opening zijn diverse speltakken op hun eigen wijze aan de JOTA/JOTI begonnen. Van een internet hike tot een postenspel, alles is aan bod gekomen in het  thema communicatie. Ook de samenwerking met scoutinggroepen uit de omgeving werd als een pluspunt ervaren. Kortom een zeer geslaagd en gezellig weekend. Zonder een iemand te kort willen doen, willen wij de zendamateurs van de VERON afdeling Leiden bedanken, want zonder hun enthousiasme was dit niet mogelijk geweest.