Lezing Rick PA5NN op 24 september

Op dinsdag 24 september (let wel: in september op de vierde dinsdag van de maand!) verwelkomen we oud afdelingsgenoot Rick Rabouw PA5NN. Rick is een enthousiast buitenmens en is graag vanuit zijn tentje in de “wildernis” QRV. Rick vertelt ons vanaf 20:00 uuur vooral over het hoe en waarmee en laat ons een en ander zien. We komen bijeen in gebouw “De Hoystak” van de Sassenheimse scouting, Sportdreef 6, 2171KM Sassenheim en proberen vanaf 19:30u aanwezig te zijn.

Lezing Bert Kruyswijk PA1B verkorte HF antennes

Op dinsdag 20 augustus verwelkomen we Bert Kruyswijk PA1B. Bert is de laatste tijd volop bezig geweest met verkorte HF antennes en met name met de cilinderdipool. Dit alles heeft geleid tot een bijzonder interessante presentatie waar we ook in onze afdeling van gaan genieten! De afdeling Leiden komt bijeen in “De Hoystak”, het gebouw van de scoutinggroep Scojesa, Sportdreef 6, 2171KM Sassenheim. De lezing begint rond 20:00u maar we proberen rond 19:30 aanwezig te zijn. Kijk ook naar het verhaal van Bert (in het Engels) op de website van VERON afdeling Nieuwegein!

4X-Holidaystyle DX-pedition 2019

Woensdag 29 mei vertrekt weer een gezellige club mensen met een aantal radioamateurs naar Israël (4X), om daar met radio actief te zijn en natuurlijk om ook iets te zien! We beloven niet veel maar we gaan toch een aantal mooie WW-locatorvakken activeren en een beloofde SOTA-activiteit vanaf de Berg Tabor 4X/NI-008.

De locatorvakken die op 6- en 4 meter geactiveerd gaan worden zijn: KM72RR, KL79LN en KM71JW.

De amateurs binnen de groep zijn: 4X/PA0BUS, 4X/PA0TVI, 4X/PA3CGJ, 4X/PG5AE en 4X/PA7DA

Naast het activeren van 6- en 4 meter zullen we ook op de HF-Banden actief zijn

14 juni vertrekt de groep weer naar Nederland

ASTRON opent eerste Open Science Hub in Dwingeloo

ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, heeft samen met de Rabobank Het Drentse Land en de gemeente Westerveld de eerste Open Science Hub in Drenthe geopend. Deze is gevestigd in de vroegere bibliotheek van Dwingeloo, aan de Brink. Het thema van deze hub is: de Melkweg. De opening werd gedaan door voormalig astronaut André Kuipers en de Westerveldse burgemeester Jager.

Daniëla Mikkers, projectleider van de Open Science Hub: “Bezoekers kunnen proefjes doen om zelf vast te stellen hoe de Melkweg in elkaar zit. Het is tenslotte dankzij de Dwingeloo telescoop dat we onze plaats binnen ons sterrenstelsel kennen. Ook krijgen bezoekers een idee wat radiogolven nou eigenlijk zijn.” De Open Science Hub zal veel aandacht besteden aan wat radioastronomie is en waarom Nederland er een rijke geschiedenis in heeft. ASTRON en andere kennispartners willen de wereld van wetenschap en techniek dichter bij schoolkinderen en toeristen brengen.

André Kuipers gaf eerst een kindercollege voor de Dwingelse schoolkinderen over zijn ruimte-ervaringen, waarna het tijd was voor de openingshandeling. Na een enthousiast openingswoord van burgemeester Rikus Jager, bekende André Kuipers dat hij eigenlijk nog niet zoveel van radioastronomie weet. Gelukkig kreeg hij hulp van twee handige kinderen die samen met hem, en met wat aanwijzingen van ASTRON adjunct directeur Marco de Vos, de telescoop middels een bijzondere verbinding wisten te richten op het melkwegstelsel Dwingeloo 1. Daar is vervolgens een foto van alle kinderen op de Brink heen gestuurd om te laten weten dat de Open Science Hub “De Melkweg” in Dwingeloo op Aarde vanaf nu is geopend. In principe duurt het 10 miljoen jaar voordat het bericht daar aan komt, maar wie weet wat er onderweg gebeurt, want de kinderen hebben erg hun best gedaan om op te vallen.

De gemeente Westerveld heeft geïnvesteerd in de verbouwing van het pand en is blij met de ontwikkeling naar aanleiding van het initiatief van ASTRON om een Open Science Hub te openen in het centrum van het dorp. Verwacht wordt dat deze educatieve binnen activiteit naast de lokale en regionale schoolgaande jeugd ook uitermate interessant is voor de vele toeristen die de regio aandoen. De Rabobank Het Drentse Land steunt het initiatief van harte en heeft voor een financiële ondersteuning gezorgd. Vooral het feit dat het naast de publieke, educatieve functie ook bijdraagt aan de ontwikkeling van lokale ondernemers is een bepalende factor geweest in de toekenning. Ook het ondernemersfonds Westerveld steunt dit initiatief van harte met een financiële bijdrage.

De Open Science Hub “De Melkweg” is te boeken voor groepen via info@opensciencedrenthe.nl en gaat vanaf 1 juli open voor het grotere publiek. Meer informatie is binnenkort te vinden op www.opensciencedrenthe.nl.

ASTRON is initiatiefnemer van de Stichting Open Science Hubs Drenthe. Deze stichting heeft tot doel om verspreid over Drenthe meerdere van deze hubs op te zetten. Naast Dwingeloo zijn er plannen voor hubs in Exloo, Hoogeveen en Westerbork. In Exloo zal het thema de Oerknal zijn, vanwege het onderzoek met de LOFAR (Low Frequency Array) antennes.

Geslaagde Molendag 2019 PB6ZBM

11 mei was het dan zover, na enkele weken voorbereiding stonden we om 8 uur bij de Zwanburgermolen om de antennes op te bouwen. De molenaar had speciaal voor ons het gras gemaaid en het zonnetje scheen er vrolijk op los. Kortom een mooie dag om er samen iets moois van te maken. Nadat de antennes opgezet waren en de sets geïnstalleerd kwam de eerste boot met 10 personen in de 70+ leeftijd aanvaren voor een rondleiding. Deze mannen vertelde ons dat ze het stukje in de krant over de Molendag en de VERON hadden gelezen en nieuwsgierig waren geworden. Belofte maakt ook schuld en voor we achter de set kropen hebben we de molenaar een taart aangeboden namens de crew van PB6ZBM.
Klokslag 10 uur zijn we begonnen met het activeren van de molen en de ene na de andere QSO’s werden gemaakt. Wat opviel is dat er deze dag niet alleen veel zendamateurs kwamen kijken, maar dat ook andere geïnteresseerde de molen kwamen bezoeken. De molenaar liep vol trots rond en in zijn molen genietend van alle aanloop en aandacht. Wij de zendamateurs beleefde een top dag met mooie verbindingen en onderling QSO.
Toen aan het eind van de dag alles was opgeruimd, de kopjes waren afgewassen en we de balans opmaakte, was iedereen het er over eens, dat dit een succes volle dag was geweest waar we met veel trots op terug kunnen kijken. Namens de crew van PB6ZBM willen we Hans de molenaar bedanken voor zijn gastvrijheid en de afspraak voor volgend jaar staat alweer vast.

Open Dag Opleidingsschip Roermond Lemmer

Op zaterdag 11 mei 2019 wordt samen met de KNRM Lemmer, Brandweer Lemmer en het opleidingsschip Roermond (ex. Hr. Ms. Roermond) een Opendag georganiseerd vanaf 10.00 tot 16.00 uur LT. In de radiohut van de Roermond staat opgesteld een HF, VHF en UHF -YAESU transceiver met de VERON clubcall PI4FRM voor het maken en onderhouden van zowel nationale als internationale radioverbindingen. De Zeekadetten en verdere bemanning van het Zeekadettenkorps Lemmer zullen rondleidingen op de Roermond verzorgen.

In de vluchthaven van Lemmer worden verder demonstraties gehouden door de Brandweer Lemmer, KNRM Lemmer en het Zeekadettenkorps Lemmer.

Wil je ook als radio-operator meedoen in de radiohut van de Roermond? Meld je dan even aan bij Jacob PE1OTB (radio-officier Roermond) op het E-mail adres: veronfriesemeren@gmail.com .

Met vriendelijke groet,

Wil Stilma PE1JRA

Excursie ASTRON en CAMRAS

Zaterdag 20 april bezocht een delegatie van VERON afdeling Leiden ASTRON en te kort de bekende Radiotelescoop van Dwingeloo. Het gehele programma werd verzorgd door een oud lid van onze afdeling, Nico Ebbendorf PA3ADU, die een geweldige interessante presentatie gaf over ASTRON en zijn werk aldaar met een rondleiding door het “technische hart”. Na de lunch waren we te gast bij Jan van Muijlwijk PA3FXB in en bij het door CAMRAS beheerde Radiotelescoop aan de heide. Enthousiast gaf hij enkele presentaties met veel verhalen en liet hij ons een “Pulsar” zien en horen. Na een fotomoment verlieten we Dwingeloo om af te reizen naar de WSRT van Westerbork met o.a. de 14 parabolische schotelantennes. Na dit imposante bezoek weer een reis door de mooie provincie Drenthe naar Exloo om zoals Robert PA9RZ beschreef: “”LOFAR”, het eerste station, deel van een radiotelescoop voor lagere frequenties, gekoppeld met ontvangststations over heel Europa, voor frequenties waar “vroeger” de “lage” TV kanalen zaten”. Namens de Leidse delegatie: ”Nico, hartelijk dank om voor ons een zaterdag voor Pasen op te offeren”! Het was een geweldige dag met ook eens stralend mooi weer.

Foto’s zijn gemaakt door Robert van der Zaal PA9RZ  en de groepsfoto door Jan van Muijlwijk PA3FXB en te bezichtigen op Google-foto!

Reclame voor de club

Woensdag 10 april jl. mocht Jaap PA7DA de eerste Burgemeester, mevr. Hermans, van de nieuwe fusiegemeente Noordwijk in de zojuist gerestaureerde vuurtoren van Noordwijk ontvangen. Namens de afdeling overhandigde hij haar de mooie VERON-map met brochures en een Electron. Namens de afdeling Leiden werd ook een document toegevoegd, waarbij de activiteiten van de afdeling worden beschreven en een document met de geschiedenis over deze mooie toren.

VERON afdeling Leiden activeert jaarlijks dit monument  tijdens het International Lighthouse and Lightship Weekend met o.a.. de roepletters PG6N.

Jan Mullers PA0ANK SK

Tot onze grote schrik en voor ons totaal onverwacht overleed op 10 april j.l. op 76- jarige leeftijd

Jan Mullers PAØANK

Als voormalig telegrafist bij de Koopvaardij was Jan een CW- man in hart en nieren en was hij als zendamateur vooral een QRP man. Bij de oprichting van de Benelux QRP Club in 1975 bood Jan zelfs aan voorzitter te worden maar na een jaar nam oprichter Frans Priem die taak van hem over. Binnen de VERON afdeling Leiden was Jan een graag geziene bezoeker van de plaatselijke bijeenkomsten maar met het vorderen van de leeftijd nam het aantal bezoekjes af. Het contact bleef echter via de lokale 2m en 70cm kanalen.

Jan, veel succes op de Eeuwige DX Banden. “Old sparks never die, they just fade away”. Wij zullen je missen!

We wensen Irene, dochter Margriet, schoonzoon Willem en de kleinkinderen sterkte in het verwerken van het verlies,

Robert van der Zaal PA9RZ, voorzitter VERON afdeling Leiden.

Bijeenkomst

Dinsdagavond 16 april is er een normale bijeenkomst. Geen onderwerpen om te behandelen, maar wel een prettige avond voor een ondeling QSO en het afhalen van de QSL-kaarten onder het genot van koffie en een drankje.