Gedragslijn vergunningen zendamateurs

De “Gedragslijn voor Agentschap Telecom bij de beoordeling van vergunningaanvragen voor het gebruik van radiozendamateurfrequenties” is te downloaden via de website van Agentschap Telecom

Holyday Style 4X

Op maandag 5 juni vertrekken Bauke PA0BUS, Jaap PA7DA en andere geïnteresseerden naar Israël 4X-4Z. Dit niet om bepaalde interesses, maar om te genieten van een mooie omgeving en het opsnuiven van cultuur. Daarnaast zullen ze ook amateurradio activeren. De dag na aankomst wordt de Tabor-berg in KM72QQ geactiveerd. Buiten de excursies om wordt dan ook Sharona KM72RR geactiveerd op o.a. zes meter en HF. 12 juni gaat de reis naar het ons bekende Rishon LeZion KM71NX, vanwaar ook een aantal trips worden georganiseerd, maar in de vrije tijd ook radio.

Aangaande zes meter, mag alleen amateurradio bedreven worden tot 50.200 MHz en is het eigenlijk onmogelijk met digimodes uit te komen. Dit gaan Bauke en Jaap toch mogelijk maken, door digitaal op 50.200 MHz uit te komen. Controleer het DX-cluster heel goed.

Israël is een CEPT-land, zodat met eigen roepletters beginnend met 4X/ gewerkt gaat worden. Vorige keren was het ook mogelijk om PA op 6 te werken. Ook deze keer is de hoop!

19 juni is dan de laatste activatie om in de middag weer naar PA terug te vliegen

Herijking N registratie

Leden worden gevraagd de VERON enquête herijking N-registratie in te vullen!

39e Friese Radiomarkt

Zaterdag 27 mei 2017 is het voor de 39e keer dat de afdeling A 63 de bekende Friese Radio Markt organiseert in en rondom zalencentrum
“De Buorskip” aan de Vlaslaan 26,
9244 CH Beetsterzwaag.

Voor de radio-zendamateur en elektronicahobbyist is dit de gelegenheid om hun slag te slaan en juist dat onderdeel of andere waar  te kopen waar je wellicht al lang naar op zoek bent.
Onze FRM wordt alom geprezen als een gezellige markt, waar het goed vertoeven is.
Ruim 100 handelaren uit binnen en buitenland zullen hun koopwaar aanbieden.
U kunt op onze markt terecht voor oude en nieuwe zendontvangers, computers en computeronderdelen, antennes, kabel, gereedschap, onderdelen voor zelfbouw, sloopmateriaal en nog heel veel meer.
En we verwachten ook promotie van en over de nieuwste digitale technieken zoals D-Star, DMR en system fusion en het nieuwe Hamnet.
Daarnaast ook aanwezig de DLZA de DIG, DARES en de QRP groep.
Verder is de markt een belangrijk ontmoetingspunt voor zend- en luisteramateurs, computerfreaks, verzamelaars en andere techneuten.
Bij onze afdelings stand kunt u terecht met uw QSL kaarten en nog veel meer.

PARKEREN
De route naar de markt en de gratis parkeergelegenheid in de omgeving van de Vlaslaan, wordt aangegeven door borden en voor de mindervalide zijn er parkeerplaatsen tegenover de ingang gereserveerd.
De medewerkers van de FRM helpen u graag.

Excursie VRZA Kagerland: Sterrenkunde, astrologie en zonnevlekken

Op zaterdag 10 juni is er een gezamenlijk bezoek georganiseerd aan sterrenwacht Foucault in de Zilk. Er zal vanaf 14:00 u een speciaal op ons afgestemde middag worden gehouden. Dick Harms, PA2DW is onze spreker. De kosten voor leden zijn gratis.

Inschrijven is wel nodig want vol is vol. Stuur even een berichtje naar bestuur@pi4kgl.org als je er bij wilt zijn. Er staat ook nog een bezoek aan de sterrenwacht in Leiden in de planning, er is nog geen datum afgesproken maar we horen graag of er interesse voor is.

William Dekker PA0WLB SK

Regionale afdeling van de VERON organiseert een Informatieavond over amateur radio

Welkom in de wondere wereld van een zendamateur!

Met een zender en een antenne een radioverbinding maken met iemand in de Verenigde Staten of in Australië ? Veel te moeilijk zult u beweren! Of te ouderwets! Met Skype en het mobieltje gaat het veel makkelijker. Verrassend, maar het zendamateurisme is een moderne hobby. Tegenwoordig is het al mogelijk om wereldwijd verbindingen te maken met een eenvoudige portofoon. Weer anderen bouwen zelf antennes of zijn druk met de soldeerbout. Ook zijn er zendamateurs die hun apparatuur meenemen naar een onbewoond eiland midden in een oceaan om dan duizenden oproepen te beantwoorden.

Door middel van een cursus kan je “Zendamateur” worden. Als je het bijbehorende examen haalt, mag je ook zelf radioverbindingen maken. De afdeling Leiden van de VERON gaat binnenkort weer zo’n cursus organiseren. Iedereen die geïnteresseerd is in de radiohobby, is van harte welkom op dinsdagavond 25 april om 20.00 uur in het onderkomen van Scouting Scojesa, Clubhuis de Hoystak. Sportdreef 6, 2171KM Sassenheim. Tijdens deze avond worden demonstraties gegeven en krijg je informatie over de cursus. Kijk ook op onze website: a28.veron.nl  

Tot ziens op 25 april in Sassenheim. 

 

Mills on the Air PB6MILL

Op zaterdag 13 mei en mogelijk op zondag 14 mei neemt afdeling Leiden deel aan Mills on the Air vanaf de locatie van de Stevenshofjemolen te Leiden. De roepletters zijn PB6MILL

Lezing over zwaartekrachtsgolven

Op de bijeenkomst van dinsdag avond 21 maart 2017 organiseren VERON afdeling Leiden en VRZA afdeling Kagerland een lezing over zwaartekrachtsgolven. Deze lezing wordt gegeven door de heer Eric Hennes van het kennisinstituut Nikhef in Amsterdam. Nikhef (Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge-Energiefysica) is het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Het instituut doet onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd. We gaan deze avond de nodige duidelijke antwoorden krijgen op ogenschijnlijk eenvoudige vragen zoals bijvoorbeeld: Wat zijn dit voor een golven? Hoe kunnen deze golven worden gedetecteerd?

Meer informatie over dit boeiende onderwerp is onder andere te vinden op: https://www.nikhef.nl/wetenschap-techniek/astrodeeltjesfysica/zwaartekrachtsgolven/