PI2NWK geactiveerd

Sinds woensdagavond 12 september is PI2NWK geactiveerd op 430,050/431,650MHz te Noordwijk aan Zee, JO22FG. Presentatie van de repeater zal zijn op 25 september aanvang 20.00 uur tijdens de afdelingsbijeenkomst in de Hoystak, Sportdreef 6, 2171KM, Sassenheim.

Iedereen welkom!

De website van de repeater is te vinden op onze afdelingswebsite.

Velddag 2018

Op 2 en 3 september hebben we op uitnodiging van afdeling Amstelveen meegedaan aan de velddag 2018. Na enkele jaren niet aan de velddag te hebben meegedaan, ontstond het plan om het dit jaar samen te doen. De organisatie was voor deze editie in handen van de afdeling Amstelveen. Op zaterdag om 10 uur werden we verwacht in Ouderkerk aan de Amstel, daar konden we gebruik maken van de plaatselijke ijsbaan. Na het opzetten van de legertent en het inrichten hiervan, waren de antennes aan de beurt. Om 14 uur, na het eten waren we operationeel.

Het leuke aan deze dagen is, dat je echt van alles kan uitproberen, als je iets niet weet kijk je er met z’n allen naar, dan komt de oplossing vanzelf. Zo waren er diverse antennes die voor verrassende resultaten zorgde. Zoals de laatste tijd veel het geval is, waren de condities met vlagen goed. Zo werd er op 20 meter met Japan gewerkt, om vervolgens weer uren niet buiten Europa uit te komen. Ook op zondag veranderde het beeld niet, maar de gezelligheid en de verbroedering groeide. Als klap op de vuurpijl kregen we nog een kijkje in een mooi ingerichte unimog. Nadat we deze rondleiding hadden afgerond, bleek de 2 meter band open te zijn, dus daar nog even wat verbindingen gemaakt. Zo kan een ieder terugkijken op een geslaagd weekend. Via deze weg wil ik de afdeling Amstelveen bedanken voor de goede zorgen. Alles was top geregeld, volgend jaar bij ons. We kijken er nu al naar uit.

Adrie PD3AR

35ste Radio Onderdelen Markt Assen zaterdag 6 oktober 2018

We hebben dit jaar besloten om onze Radiomarkt te houden op 6 oktober 2018. We hopen met deze datum weer tegemoet te komen aan de wensen van zowel de bezoekers als de standhouders.

Het wordt gehouden voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de Radio- en ATV techniek maar ook voor hobby enthousiasten op Computer gebied, Elektronica en zelfbouw. Aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen zullen in ruime mate aanwezig in allerlei variëteit. We gaan ook weer stands inrichten waar demo wordt gegeven over de mogelijkheden met Radio, Elektronica, Mini PC’s, opleidingen en dergelijke. We rekenen weer op een grote opkomst. Tevens zal er weer voldoende ruimte zijn voor onderling QSO onder genot van een hapje en drankje.

De samenwerking met Vitalisvlooienmarkten is gecontinueerd. Hierdoor kunnen we de toegangsprijs houden op € 3,50. Dit geeft tevens toegang voor zowel onze Radiomarkt als ook de grootste Vlooienmarkt van het Noorden. Kinderen t/m 13 jaar gratis. De markt worden weer gehouden in de veilinghallen van Flowerdome in Eelde en wel aan de zijde van de ruime gratis parkeerplaatsen waar ook de gedeelde ingang met Vitalis is. De hal heeft een oppervlakte van 2500 – 3000 m2 is uitstekend verlicht / verwarmd en bevindt zich op ca. 12 km. ten noorden van Assen, en is direct aan de A28 gelegen.

Onze Radio markt is voor het publiek geopend van 9.30 tot maximaal 15.00 H. Adres; Burgemeester J.G. Legroweg 80, 9761 TD, EELDE.

Standruimte voor ca. 4 meter a € 30,– en ook een halve kraam is mogelijk voor shack opruiming enz. Voor de standhouders is het mogelijk om al op de vrijdagmiddag op te bouwen.

De organisatie is in handen van de st. Radio Contest Groep Assen. Voor informatie en standhuur:

Eene de Weerd, PA3CEG.tel: 0592-613557

E-mail: eenedeweerd@hetnet.nl of pa3ceg@hetnet.nl

Op reis met Jaap PA7DA

In oktober kunnen we de Hoystak weer op de derde dinsdag van de maand gebruiken. Op 16 oktober houdt Jaap PA7DA een voordracht over zijn reizen in diverse werelddelen en de radioactiviteiten in den vreemde. U bent van harte welkom in het clubgebouw van scouting Scojesa, “De Hoystak”, Sportdreef 6, 2171KM Sassenheim. We beginnen om 20:00 uur maar vanaf 19:30 is er meest wel iemand aanwezig.

International Lighthouse and Lightship Weekend 2018

Ondanks de restauratie toch nog met de radio de lucht in!

Voordat het doek van de vuurtoren bijna door de wind viel, waren de zendamateurs van VERON afdeling Leiden, met toestemming van Rijkswaterstaat, alsnog in de gelegenheid om hun radiostation, met de roepletters PG6N, op te bouwen en te activeren. Vrijdagsavonds werd het station met een aantal zend/ontvangers en antennes opgebouwd om zaterdag in de morgen het te activeren. Zondag vlak voordat de wind aantrok en het doek aan landszijde losliet, was het station volledig ontmanteld. Ondanks de slechte condities door de slechte zonneactiviteit zijn er bijna wereldwijd 253 verbindingen gemaakt. Opvallend waren de stations in Zuid Afrika, het Arabisch schiereiland, Westelijke Sahara en bijna de westkust van de Verenigde Staten. Gedurende het derde weekeinde van augustus wordt jaarlijks door zendamateurs wereldwijd verbindingen gemaakt uit vuurtoren en lichtschepen tijdens het “International Lighthouse and Lightship Weekend”.  De vuurtoren van Noordwijk wordt sinds 2002 tijdens dit weekeinde met radio geactiveerd tijdens het ILLW! 

Dank aan alle vrijwilligers die weer met veel plezier hebben deelgenomen en alle smalle draaiende trappen hebben gesjouwd en geklauterd!

PA3CIB SK

Op donderdag 16 augustus j.l. overleed op 83 jarige leeftijd ons gewaardeerd lid en oud secretaris van de afdeling, Johan Bregman PA3CIB. Velen hebben hem gekend als marineman en oud telegrafist, maar velen binnen de regio waren oud leerling die van hem “typeles”kregen in voornamelijk het Voortgezet Onderwijs. Vooral zijn bedrevenheid met de sleutel en de “paddle” was een lust voor het oog. Wat velen niet wisten, was dat Johan veel plezier had in het spelen van klassieke en geestelijke muziek op het orgel. Ook heeft hij een aantal keren meegedaan met de activiteiten rond het “International Lighthouse and Lightship Weekend” te Noordwijk.

Namens de afdeling Leiden wensen we de kinderen en kleinkinderen sterkte toe bij de verwerking van dit verlies!

Jaap van Duin PA7DA voorzitter

PG6N alsnog actief vanuit de Noordwijkse Vuurtoren tijdens het ILLW

Zoals eerder bericht zou tijdens het International Lighthouse and Lightship Weekend van 18 en 19 augustus as. geen mogelijkheid zijn de Nederlandse vuurtorens te bemensen met radioamateurs, wegens renovaties en andere werkzaamheden in opdracht van Rijkswaterstaat. Het verraste ons behoorlijk toen Jaap PA7DA een telefoontje kreeg van deze overheidsdienst met de mededeling dat de werkzaamheden aan de Noordwijkse vuurtoren pas na 20 augustus zullen plaatsvinden en dat de groep zendamateurs rond de activiteiten van deze toren alsnog toestemming verleend is om er gebruik van te maken. Na overleg met de KNRM en de beheerders van de alternatieve locatie is de beslissing dan ook snel gemaakt.

Zoals afgesproken met Rijkswaterstaat is de vuurtoren is alleen toegankelijk voor de vaste groep van PG6N en niet voor bezoekers.

Wel blijft de vuurtoren gesloten tijdens Open Monumentendag!

Presentatie PI2NWK

De plaatselijke kermis van Sassenheim op de derde dinsdag van september en de daaraan verbonden moeilijke bereikbaarheid van onze lokatie dwingt de afdeling Leiden voor de verandering de maandelijkse bijeenkomst te houden op de vierde dinsdag van september en wel de 25e. We willen u dan op de hoogte brengen van het initiatief van enkelen uit de afdeling voor en de ontwikkelingen rond het opstellen van een repeater in Noordwijk aan Zee onder de roepnaam PI2NWK. Hopelijk al met een demonstratie van het gebruik maar zeer zeker met een uiteenzetting van het hoe en waarom. Graag tot ziens op dinsdag 25 september in het clubgebouw van scouting Scojesa, de Hoystak, Sportdreef 6, 2171KM Sassenheim. We beginnen om 20:00u maar vanaf 19:30 is er meest wel iemand aanwezig.

1 en 2 september Velddagweekend

Op 1 en 2 september is er weer een velddag weekend.

Samen met de afdeling Leiden van de VERON gaan we een weekend organiseren.

Plaats: De ijsclub “ De Amstelbocht “ in Ouderkerk a/d Amstel.

Molenpad ( ligt langs de Amstel, ingang naast de molen de Zwaan )

Zie link!

We beschikken over een groot veld wat ruimte biedt aan het experimenteren met antennes, zelfbouw

apparatuur, masten en e.d.

START OPBOUW: 10:00 uur.

Meer info volgt.

Afdeling Amstelveen VERON

Markus van der Vlugt PE1HOY

Secretaris.

 

 

Low band dx-ing lezing door Remco, PA3FYM.

Op dinsdag 21 augustus 20:00, komt dr. Remco den Besten PA3FYM een lezing geven bij onze afdeling.
De lezing is getiteld ‘Low Band DXing’ en gaat in op hoe zo effectief en efficiënt mogelijk op onze lagere kortegolfbanden (160, 80, 40m)te DXen en te contest

en. Naast dat de lezing wordt vergezeld van leuke filmpjes wordt getracht op laagdrempelige wijze in te gaan op (eenvoudige) (antenne)theorie, propagatie en zaken waarop te letten waarmee op de lage(re) kortegolfbanden successen behaald worden.
Remco draait als Nederlands Single-OP 160m-station (‘Top Band’) in de wereld top 5 mee en bezet plaatsen 1,2,3,4 van de alltime 160m-records tijdens CQWW-contesten.

Wij zijn benieuwd welke geheimen Remco openbaart, u ook?

Deze lezing belooft uiterst interessant en leuk te worden, dus kom gezellig langs!
Zoals gewoonlijk is iedereen welkom! (dus ook niet leden!)