SAQ to air at 100th anniversary on July 2nd 2025

www.alexander.n.se
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Het vergde nogal wat voorbereiding, maar op zaterdag 24 mei was het eindelijk zover!
Rond een uurtje of 18.30 vertrokken Eric-Jan PA1EJ en Gert PD0CT met een flinke vracht achterin Eric-Jan’s camper naar de voslocatie; een parkeerplaats langs de Randweg, gemeente Noordwijk. Adrie PD3AR zou op eigen gelegenheid die kant op komen. Eenmaal ter plaatse begonnen de voorbereidingen. De steekmast met daarop de Diamond X-30 werd omhoog gehesen, de buitentafel in elkaar geschroefd, de schalen met hapjes opgemaakt, de beide clubvlaggen opgehangen aan de bus en de set aangesloten.
Om 20.00 uur exact gingen we los en kon men peilen op de ingangsfrequentie van de repeater. We hebben telkens QRP (5 Watt) uitgezonden, maar we hadden ook een vossenstreek in petto. Met een antenne switcher werd regelmatig gewisseld tussen de X-30 en de mobielspriet van de auto, n.l. een JWX raamantenne. Tja, dat soort geintjes kun je natuurlijk verwachten… 😉
Het aantal inmelders was enorm, zeker bij aanvang van het net! Vaak moesten we “QRZ” roepen omdat alle stations over elkaar struikelden en we er niets van konden maken. Toen we eenmaal goed van start waren gegaan, werden de eerste hints al vrij snel uitgedeeld. Hieronder een verantwoording van alle aanwijzingen:
Het was dit jaar voor het eerst dat we met (veel) meer vossenjagers dan QTH-inmelders te maken hadden. Helemaal goed! We hebben ons regelmatig bescheurd van het lachen, toen we een bepaald voertuig voor de derde keer weer langs zagen vliegen. We stonden nogal verdekt opgesteld achter een duin, dus vanaf de weg waren we niet te zien. We zijn de tel een beetje kwijtgeraakt, maar we hadden te maken met ongeveer 15 auto’s volgens de lijsten. De laatste hebben we uiteindelijk naar binnen gepraat.
Voor de eerste 6 binnenkomers hadden we leuke prijzen. Vele jagers reden samen in één auto, dus we hebben het aan hun eigen beleefdheid overgelaten hoe dat onderling werd verdeeld. Hieronder de scorelijst:
Auto 1: Ruud PC5R & Jaap PB0A (VVV bon en twee flessen wijn)
Auto 2: Martin PA2RUS & Remco PA11575 (VVV bon en een fles wijn)
Auto 3: Dennis PD7DVA & XYL (VVV bon)
Auto 4: Bernard PH1M (VVV bon)
Auto 5: Henk PD0HLA & friends (VVV bon)
Auto 6: Friso PF1B & friend (VVV bon)
Het bleef daarna nog lang gezellig met de nodige hapjes en drankjes. Het was wederom een evenement om nog lang op terug te kijken en bovendien het zoveelste goede voorbeeld van twee afdelingen die samen leuke dingen organiseren.
Hieronder een album met (aanklikbare) foto’s. Ze staan niet in chronologische volgorde, maar gewoon ‘random’, oftewel lekker door elkaar heen. Helaas staan lang niet alle jagers erop, maar het geeft toch een leuke sfeerimpressie.
Tekst VRZA HM
Vrijdag 23 mei 2025, ontving Jos Disselhorst PA3ACJ, tijdens een bijzondere bijeenkomst op de Leidse Instrumentmakers School (LIS), een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Peter Heijkoop.
Disselhorst werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten voor de wetenschap, techniek en samenleving.
De uitreiking vond plaats op een voor hem vertrouwde plek: de LIS, waar zijn indrukwekkende carrière ooit begon als jonge instrumentmaker.
In zijn loopbaan werkte Jos Disselhorst jarenlang bij het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION), waar hij onder meer EPR-spectrometers ontwikkelde die wereldwijd tot de absolute top behoren. Zijn werk was grensverleggend en leidde in de jaren 90 tot internationale samenwerkingen, waaronder een baanbrekend experiment dat werd gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Burgemeester Heijkoop roemde Disselhorst niet alleen om zijn wetenschappelijke bijdragen, maar ook om zijn rol als mentor en steunpilaar voor studenten, collega’s en radioamateurs in binnen- en buitenland. “Jij stond altijd klaar – in de werkplaats, aan de telefoon, en vooral op jouw zolder, die meer weg heeft van een hightech laboratorium dan van een hobbyruimte,” aldus de burgemeester in zijn toespraak.
Disselhorst is al decennialang actief binnen organisaties als de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (VERON) en de Nederlandse Vereniging van Radio Amateurs (NVRA). En hij zet zich daarnaast als vicevoorzitter in voor de Historische Motorsport Vereniging. Ook na zijn pensioen bleef hij zich onverminderd inzetten voor zijn vakgebied en zijn medemens.
De benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau onderstreept de diepe waardering voor Jos Disselhorst, voor zijn jarenlange toewijding, talent en maatschappelijke betrokkenheid.
Namens de VERON willen wij Jos van harte feliciteren met deze koninklijke onderscheiding.
Met dank aan Gert PA2LO en Jaap PA7DA
Persbericht
NOORDWIJK – Een groep enthousiaste zendamateurs van de VERON-afdeling Leiden heeft onlangs met succes een weerballon opgelaten. Na weken van voorbereiding steeg de ballon op vanuit Noordwijkerhout, terwijl in het clubgebouw in Noordwijk geïnteresseerden live de vlucht konden volgen.
Onder het genot van een gezamenlijk ontbijt en lunch kregen bezoekers een uitgebreide uitleg over de technische aspecten van het project. Er werd ingegaan op de berekeningen die nodig zijn voor een ballonvlucht, de manier waarop de ballon gevolgd wordt en welke software en apparatuur daarbij komt kijken.
Daarnaast werd er speciaal voor de gelegenheid een zendstation ingericht met de bijzondere roepletters PC80TT. Deze tijdelijke call verwijst naar 80 jaar bevrijding van Nederland. ‘PC’ staat voor het landennummer van Nederland, ‘80’ voor het aantal jaren sinds de bevrijding, en ‘TT’ is een eerbetoon aan verzetsstrijder en radiopionier Rudolf Tappenbeck. Tappenbeck, die omkwam in het concentratiekamp Hamburg-Neuengamme, was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet en maakte deel uit van het PCII-team van Henk Jesse, dat in 1923 de eerste radioverbinding tussen Nederland en de Verenigde Staten tot stand bracht.
De ballon bereikte een hoogte van 22176 meter en legde een afstand af van 158 kilometer. Via de Biesbosch vloog hij richting België en kwam uiteindelijk neer op een weiland nabij Leuven.
Volgens medeorganisator Eelco de Graaff (PD1EG) was deze demo dag een groot succes. Er was veel animo bij de radioamateurs van VERON-afdeling Leiden en andere belangstellenden om de uitleg van de eerder gegeven lezing nu in de praktijk te zien. Door de “lancering” met zijn allen mee te maken en de hele dag in het teken stond van de High Altitude Balloon, was er volop tijd om met elkaar te experimenteren. De instellingen van de tranceivers en hoe je nu zo’n ballon op je pc kan decoderen was voor een aantal aanwezigen best even lastig. Na wat toelichting hoe de “beep” (die iedere 10 seconden uitgezonden wordt) in te stellen is op de ontvanger, kon de frequentie en mode opgeslagen worden voor later. Ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt.”
Adrie PD3AR
Installeren en configureren van Horus GUI
versie 0.8 dd 11-05-2025
Inleiding:
Om de telegrammen die verzonden worden in RTTY of 4FSK door de Amateur High
Altitude Balloons te kunnen decoderen heb je decodeer software nodig, deze software
verstuurt de gegevens via internet door naar amateur.sondehub.org waar je vervolgens
jouw call ziet verschijnen als locatie die gegevens rapporteert.
De route van de informatie:
1. De route van een telegram verloopt als volgt:
2. De ballon stuurt een telegram uit op de 70 cm band
3. Met je set of een sdr stem je af op de betreffende frequentie
4. Het audiosignaal wordt via bv DigiRIG van je set naar een pc verzonden (meestal
via usb)
5. Op je pc zie je dan ook een extra audio device meestal gemarkeerd als een die
USB is
6. Dit kanaal selecteer je in HorusGUI en de software gaat deze audio stream
analyseren.
7. Zodra tijdens de analyse een 4FSK signaal herkent wordt zal de software dit
decoderen en vervolgens aan je tonen.
8. Indien je ingesteld hebt dat dit telegram naar sondehub.org mag, zal het telegram
via internet naar sondehub.org gaan, waarna je jouw verbinding op
https://amateur.sondehub.org/ te zien is als groene lijn tussen de ballon en de door
jou opgegeven gps locatie
Dat betekent dat je dus wat moet weten van hoe audio kanalen op jouw pc werken. Je
moet een stukje hardware hebben die het audiosignaal van je zet in de pc kan leiden als
audio device en een internet verbinding is wel handig echter niet noodzakelijk voor het
decoderen.
Met deze kennis en de uitgebreide handleiding op internet van Mark Jessop
(https://github.com/projecthorus/horusdemodlib/wiki/1.1-Horus-GUI-Reception-Guide-
(Windows-Linux-OSX)) ben je als het goed is in staat de HAB’s te decoderen.
Om wat te helpen beschrijf ik in hoofdlijnen de stappen en het materiaal.
1. Een verticaal gepolariseerde antenne voor de 70 Band en in het bijzonder 436-440
mhz. Een eenvoudige Yagi kan handig zijn voor het richten, maar een discone of
een zelfbouw SlimJim werkt ook, kortom dat luistert niet heel nauw (begin
eenvoudig).
2. Een set die VHF kan en in USB mode kan werken (dat kan zelfs een porto zijn)
3. Een PC met Windows 10 of hoger 64 bits
4. Een USB audio interface naar de set bv van Microham, of DigiRig of gewoon omdat
je set dit al kan bv een (recente) Icom UHF VHF set (wel opletten dat je de set
daarvoor configureert)
5. Een pc hoeft niet heel zwaar te zijn
6. De Horus software
7. Een beetje kennis van je set en je pc.
8. Ik ga er vanuit dat je weet hoe je een pc aan de set kan knopen veel mensen die
FT8 doen hebben dat kunstje al gedaan.
(C) Eelco de Graaff PD1EG
Na een paar korte belletjes was het alweer snel geregeld: “Komen jullie dit jaar weer de Broekdijkmolen bemannen tijdens het Molenweekend?” vroeg molenaar Klaas. Natuurlijk wilden we dat! Het draaiboek werd erbij gepakt, de speciale call PB6MILL aangevraagd, en we konden aan de voorbereidingen beginnen.
Eerst even een appgroep aanmaken – je kent het wel. Eelco (PD1EG), die dit jaar met twee andere zendamateurs de Rijnburgermolen zou activeren, werd meteen toegevoegd, net als Theo (PA2WN) en Jaap (PA7DA), onze vaste teamleden. Zo konden we makkelijk afstemmen en elkaar scherp houden.
Voor de opstelling die dag besloten we om uit te zenden op HF, VHF en UHF, allemaal in phone. Mocht het tegenvallen, dan konden we altijd nog overschakelen naar digitale modes – maar phone blijft toch het leukste voor het publiek.
Om 8.30 uur verzamelden we ons bij de molen. Klaas meldde dat de wind uit het oosten kwam, handig voor het bepalen van de antenneposities. Rond 9.30 uur riep een iets wat ongeduldige Klaas voor de vijfde keer dat het tijd was voor koffie – en met het gebak dat we als verrassing hadden meegenomen, was de toon voor de dag gezet.
Precies om 10.00 uur gingen we van start. Theo installeerde zich buiten met zijn HF-set op de 40 meterband. Jaap begon binnen in de bedstee met 2 meter, en Aad checkte de repeaters. We wisselden elkaar af en tussendoor gaf Alex nog rondleidingen als assistent-molenaar.
Wat deze dag zo leuk maakt, is de samenwerking tussen de molenaar en de zendamateurs. Bezoekers kwamen in gr
oten getale en toonden volop interesse – in zowel de molen als onze radiohobby. Een speciaal dankjewel aan Vincent (PE2V), die helemaal uit het pittoreske Borne naar het westen kwam, “voor de gezelligheid en om zijn maatjes weer eens te zien”.
Tijdens de goed verzorgde lunch – complimenten aan Aad’s XYL – werd er flink bijgepraat met een ouderwets “eyeball QSO”.
Aan het eind van de middag, rond 16.30 uur, maakten we de balans op: ruim 100 verbindingen, niet slecht gezien de condities! We zijn ook blij dat we onze collega-molenstations PD6MILL en PC6MILL hebben kunnen werken. Ook met een bezoekersaanta
l van 130 geïnteresseerde, waarvan behoorlijk wat mede-amateurs keek molenaar Klaas dan ook tevreden terug op deze zaterdag. Zelfs een enthousiaste Bo reportster kwam ons verblijden met haar komst en zo haalde beide hobby’s de ether door middel van een radio reportage.
Moe maar voldaan gingen we weer naar huis. En de grote vraag van Klaas blijft hangen:
“Volgend jaar zijn jullie er toch weer?” Dus ja – volgend jaar gewoon weer een paar belletjes, en we staan er weer.
Beste leden en geïnteresseerden,
Zoals jullie weten, staat aanstaande zaterdag 17 mei de ballonvlucht (High Altitude Ballooning – HAB) van onze afdeling gepland, naar aanleiding van de lezing die Eelco, PD1EG, eerder heeft gegeven.
We beginnen om 09:00 uur met een korte uitleg van Eelco over het verloop van de vlucht, het gedrag van de ballon en de verwachte landingsplek – een stukje achtergrondinformatie dus. Aansluitend kunnen jullie mee naar buiten om de lancering van de ballon live mee te maken.
Na terugkomst volgen we de vlucht op het grote scherm. Daarnaast is er een HF-station operationeel, waarmee we verbindingen zullen maken onder de call PC80TT.
Maar bovenal belooft het een gezellige dag te worden met volop onderling QSO!
Als extra’s bieden we jullie graag een gratis ontbijt en lunch aan. Daarvoor willen we wel graag weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Laat dus even van je horen door te mailen naar a28@veron.nl, of geef het door aan een van de bestuursleden.
Iedereen is van harte welkom aan de Herenweg 307, 2201AJ, Noordwijk – ingang Achterweg – https://maps.app.goo.gl/yRrgMeehxLpG2mbT6
Tot zaterdag!
73,
De mannen van de Ballondag
In het nieuwe jaar 2025 viert Nederland 80 jaar bevrijding. Met dit herdenken en vieren willen we graag actief zijn. Vooral de maand mei wordt dan de centrale maand. Hiervoor hebben we bijzondere roepletters PC80TT aangevraagd. Tevens activeren we het station op een zaterdag 17 mei met gunstig weer tijdens het oplaten van een High Altitude Ballon op het terrein van de Herenweg 307 te Noordwijk door Eelco PD1EG. Afhankelijk van het weer zijn we de gehele dag actief. Voor deelname graag aanmelden via a28@veron.nl
Waarom PC80TT?
Eén van de Nederlandse pioniers was Rudolf Tappenbeck. Hij overleed op 2 december 1944 in het concentratiekamp Neuengamme. Hij was lid van het PCII-team van Henk Jesse die op 27 december 1923 de eerste radioverbinding maakte met de VS. Zelf gebruikte Rudolf Tappenbeck de roepletters PCTT. Op de afbeelding de bijna 100-jarige QSL-kaart van PCTT die via omwegen bij PA7DA in de shack aan de muur hangt. De groep rond deze vier radiopioniers was de Noordwijk Radio Club. De eerste voorloper van de VERON.
Deelnemers gevraagd
Omdat de activatie niet op verschillende locatie mag plaats vinden, maar juist op één tegelijk vragen we de leden om aan te melden om deel te nemen aan deze activatie door binnen een tijdsblok de roepletters te activeren en verbindingen te maken. Graag aanmelden via https://docs.google.com/spreadsheets/d/10eDq-h0eAcvf9C9YC_nQXmxuSU20ZF4OV1GQQzHu3Cw/edit?usp=sharing
Mills On The Air 2025
Ook dit jaar zullen radioamateurs aanwezig zijn bij diverse molens in onze regio.
We willen net als vorig jaar de radio amateur hobby onder de aandacht brengen van het bredere publiek, en daarnaast het initiatief van de Nationale Molendagen ondersteunen.
De Molendagen zijn niet alleen in Nederland ook in andere landen is aandacht voor de wind- en watermolens en hun gespecialiseerde taken. Wij nodigen dan ook iedereen van harte uit om tijdens deze dagen op de fiets te springen en de molens te komen bezichtigen. Natuurlijk horen verbindingen maken met molens over de wereld daar natuurlijk ook bij.
Deel vooral dit event met elkaar en ook met amateurs elders over de wereld. Er zijn watermolens in de UK die door amateurs geactiveerd worden en ook in België en Duitsland. Er is geen duidelijke coördinatie voor het MOTA event. Hoor je iets in je kennissen kring over het MOTA event plaats dan een berichtje op deze facebook pagina.
De Nunsfield House Amateur Radio Group hebben een lijst van Engelse stations.
Door VERON A28 zullen de volgende molens geactiveerd worden:
PD6MIL de Rijnenburger molen te Hazerswoude-Rijndijk Locatie
PB6MILL de Broekdijkmolen in Warmond bij de Merenwijk Leiden Locatie
PC6MILL de Stevenshofjesmolen bij wijk Stevenshof Leiden Locatie
Eelco PD1EG
Kom gerust langs!
Herenweg 307, 2201AJ, Noordwijk – ingang Achterweg –
Met het openbaarvervoer vanaf Leiden Centraal met buslijn 20
Link Map Google
Bijeenkomsten zijn iedere 3e dinsdagavond van de maand. In juli geen bijeenkomst
Correspondentieadres:
Postbus 1166
6801 BD ARNHEM
Telefoon: +31 6 39668309
(tijdens kantooruren)
VERON staat ingeschreven in het verenigingen register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder nr. 40532139.
Op de website van de VERON wordt gebruik gemaakt van cookies. Wij gebruiken functionele cookies voor het goed functioneren van de website, zoals het onthouden van instellingen en het bijhouden van de inhoud van een winkelwagentje. Analytische cookies gebruiken wij ter verbetering van onze website door het bijhouden van bezoekersstatistieken. Voor deze cookies is geen toestemming van de gebruiker nodig.
SluitenWe kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.
Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.
Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.
We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.
We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
Deze cookies verzamelen informatie die in geaggregeerde vorm wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn, of om ons te helpen onze website en applicatie voor u aan te passen om uw ervaring te verbeteren.
Als u niet wilt dat wij uw bezoek aan onze site volgen, kunt u dit in uw browser hier uitschakelen:
We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt
Google Webfont Instellingen:
Google Maps Instellingen:
Google reCaptcha instellingen:
Vimeo en Youtube video's insluiten:
De volgende cookies zijn ook nodig - U kunt kiezen of u ze wilt toestaan: